Boostervaccinatie voor 60-plussers

Getty Images

Zestigplussers die voor juni zijn gevaccineerd, krijgen dit jaar nog een booster aangeboden. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge toegezegd in het coronadebat woensdagavond.

De politiek wil voort maken met de boosterprik, die nodig is om de bescherming door het vaccin op te frissen. Zeker nu blijkt dat Nederland achteraanloopt bij het geven van de boosterprik binnen Europa. Tijdens het coronadebat op woensdag zijn daarom nieuwe afspraken gemaakt. Het streven is om alle zestigplussers dit jaar nog een booster aan te bieden.

Vaccinatie voor juni

De ‘opfrisvaccinatie of booster kan pas gegeven worden, een half jaar na de eerste vaccinatie. Vandaar dat alleen mensen die voor juni zijn gevaccineerd deze maand nog een booster kunnen krijgen. De GGD’s krijgen het in ieder geval druk voor de kerst. Deze week staan 200 duizend boosters in de planning, volgende week 350 duizend en de week daarna 700 duizend, volgens de Volkskrant. Van de 4,5 miljoen zestigplussers, krijgt 2,7 miljoen de prik van de GGD, de rest via een andere weg, zoals de instelling of zorgwerkgever.

Trage vaccinatie

Een booster is een derde vaccinatie (of tweede bij het Janssen vaccin) die ervoor zorgt dat de bescherming tegen het coronavirus verbetert. Die bescherming bleek af te nemen na een half jaar, vooral bij de oudste mensen. De Gezondheidsraad adviseerde daarom begin november om deze booster te geven, maar het gaat niet erg snel. De trage vaccinatie is volgens deskundigen een van de redenen dat er een grotere sterfte in verpleeghuizen was, dan verwacht, zo schreef de Volkskrant.

Auteur 
  • Heleen Croonen
Bron 
  • Volkskrant