Extra beschermd met een FFP2-masker: zo draag je het op de juiste manier

Check of het kapje een CE-label heeft

Getty Images

Het Outbreak Management Team adviseert mensen om chirurgische mondkapjes te dragen in plaats van stoffen mondmaskers. Die beschermen volgens het adviesorgaan beter. Kwetsbare mensen kunnen zelfs een FFP2-masker overwegen. Waar moet je op letten als je zo’n FFP2-model gaat dragen?

FFP2-maskers beschermen een stuk beter dan chirurgische mondneusmaskers. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Max Planck Instituut. Zonder maskers is het virus in een gesloten ruimte binnen de twintig minuten van de ene persoon in de kamer overgezet op de andere. Als beiden een chirurgisch mondmasker op hebben, dan daalt die kans naar zo’n tien procent. Maar als ze alle twee op de juiste manier een FFP2-masker dragen, is de kans op besmetting maar één op duizend.

Getty Images

Juiste masker kopen

Maar hoe weet je of je het juiste FFP2-masker in huis haalt? En hoe draag je zo’n masker op de juiste manier? De Belgische viroloog Steven van Gucht adviseert om bij aankoop eerst te checken of het kapje wel een CE-label heeft, zoals op de foto hierboven. En wie écht op veilig wil spelen, doet zijn aankoop het beste bij een apotheker. ‘Die heeft er ervaring mee en kan ook advies geven over welk masker nu het beste is’, aldus van Gucht in het Nieuwsblad.

Niet doen!

Koop in ieder geval zeker géén masker met een uitlaatventiel. ‘Dan laat je de lucht die je zelf uitademt ongefilterd naar buiten’, zegt Van Gucht tegen weekblad HUMO. ‘Zelfs met een masker kan je dan nog mensen besmetten.’

Juiste pasvorm

Heb je het juiste kapje gevonden? Let bij het dragen dan op de volgende punten:

•    Het masker moet goed aansluiten rond je gezicht. Weet je het niet zeker? Lees dan hieronder verder bij het kopje ‘controleren’.
•    Mannen moeten voor optimale bescherming hun baard afscheren. ‘Anders krijg je langs de baard toch nog gaatjes’.
•    Je kan het masker maar één, maximaal twee dagen dragen.
•    Als het vochtig weer is buiten, wordt het masker vrij snel nat. Het beschermt dan minder goed.

Controleren

Weet je niet zeker of het FFP2-masker goed aansluit? Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap kun je dat op de volgende manier testen:

1.    Dek de voorkant van het masker af met beide handen.
2.    Adem krachtig uit.
3.    Indien er lucht rond de neus lekt, past u de neusbeugel aan om het lekken te stoppen. Herhaal de bovenste pasvormcontrole.
4.    Als er lucht lekt tussen het masker en het gezicht, dan trekt u de elastieken naar achteren langs het hoofd en maakt u ze aan elkaar vast met bijvoorbeeld een paperclip. Hiermee wordt het lekken van lucht voorkomen. Herhaal de pasvormcontrole.

Getty Images
Auteur 
  • Maartje Bressers
Bron 
  • NOS
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Het Nieuwsblad