Helpt extra vitamine D tegen corona?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D

Getty Images

Afgelopen najaar was het volop in het nieuws: vitamine D helpt tegen corona. Experts adviseerden destijds iedereen vooral extra vitamine D te slikken en veel mensen gingen dat doen. Maar helpt het nu echt corona te voorkomen?

Nee, er is te weinig onderzoek beschikbaar om goed te kunnen beoordelen of vitamine D-supplementen kunnen bijdragen aan de preventie van COVID-19, zegt de Gezondheidsraad naar aanleiding van vragen vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er is wel voldoende onderzoek beschikbaar naar de preventie van andere acute luchtweginfecties, maar daarin ziet de Gezondheidsraad geen aanleiding om het bestaande suppletieadvies voor vitamine D aan te passen.

Goede werking van het immuunsysteem

Vitamine D speelt een rol bij de goede werking van het immuunsysteem. De staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de mogelijke rol van vitamine D bij het bestrijden van de COVID-19-pandemie. Voor een aantal groepen bestaat het advies al om vitamine D-supplementen te nemen. De raad heeft nu bekeken of de wetenschap aanleiding geeft om voor de preventie van corona ook andere groepen te adviseren extra vitamine D te slikken.

Te weinig onderzoek beschikbaar

Dat is niet nodig, stelt de Gezondheidsraad. Er is te weinig onderzoek van kwaliteit beschikbaar om de preventieve werking van het slikken van extra vitamine D aan te tonen. Het is ook niet uit te sluiten, maar er is onvoldoende bewijs om het bestaande suppletieadvies voor vitamine D aan te passen.

Wie wordt wel geadviseerd extra vitamine D te slikken?

Het advies om vitamine D-supplementen te slikken voor een goede botgezondheid geldt al langer voor een aantal groepen. Maar niet al deze groepen doen dat ook altijd. Het gaat om kinderen tot 4 jaar, mensen die te weinig vitamine D in de huid aanmaken omdat zij weinig zonlicht krijgen of een donkere huid hebben, zwangere vrouwen, vrouwen van 50 jaar en ouder en mannen vanaf 70 jaar.

Kan het kwaad toch extra vitamine D te slikken als je niet tot bovengenoemde groepen behoort?

Het komt nauwelijks voor dat mensen een teveel aan vitamine D slikken. Kom je maar weinig buiten? Dan kun je best wat extra vitamine D nemen. Helemaal in de winter, want zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. De dosering zoals de Gezondheidsraad adviseert, maar ook de hogere dosering van 20-30 microgram die de experts adviseren zijn veilig om te nemen. Alleen als je te lang te veel supplementen gebruikt kan het gevaarlijk zijn. In deze artikelen lees je er meer over: Kun je ook te veel vitamines binnenkrijgen? en Supplementen tegen corona: wat is zinvol – en wat niet?.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Gezondheidsraad