Hoe besmettelijk zijn rondslingerende mondkapjes?

Het coronavirus kan soms wel twee, drie dagen overleven

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe besmettelijk zijn rondslingerende mondkapjes?

Steeds vaker zie je mondkapjes op straat liggen. Op de parkeerplaats bij de supermarkt, op de stoep bij de winkels en zelfs in je eigen tuin. Kun je zo'n mondkapje gewoon oppakken of kan het coronavirus er eventueel nog op aanwezig zijn?

In de podcast van BNR Vraag het aan Gommers gaf Diederik Gommers, IC-arts en lid van het OMT, antwoord op deze vraag. "Ik raad mensen aan om een mondkapje vooral niet bij het gedeelte waar de mond zit aan te raken. Het coronavirus heeft in principe jou nodig om te worden overgedragen via druppeltjes virus dat je verspreidt, maar uit verschillende studies blijkt dat het virus ook op andere ondergronden kan overleven. In het begin dachten we dat het virus daar maar een paar uur kon overleven, maar inmiddels weten we uit andere studies dat het virus soms wel twee, drie dagen of zelfs langer kan overleven."

Was je handen

Dus wil je een rondslingerend mondkapje opruimen? Pak het bij het elastiek. Was zo snel mogelijk goed je handen. Als dit niet direct kan, raak vooral je gezicht niet aan.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

 

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • BNR