Hoe meer bijwerkingen, hoe beter het coronavaccin werkt?

Bijwerkingen zeggen niets over werking van het vaccin

coronavaccin-gn-gv
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: als je meer last hebt van bijwerkingen van het coronavaccin, werkt hij dan ook beter?

Je zou denken dat hoe meer bijwerkingen je ervaart, hoe beter het vaccin werkt. Dat klinkt logisch, maar toch klopt het niet. Zo heeft ongeveer de helft van de mensen die het Pfizer-vaccin hebben gekregen bijna nergens last van, terwijl zo'n 90 procent immuniteit ontwikkelt. En in de testfase van het Janssen-vaccin had ongeveer 40 procent van de proefpersonen geen last van bijwerkingen. Toch is uit onderzoek gebleken dat het Nederlandse vaccin gemiddeld 66 procent beschermt tegen ziekte door covid-19 en - net als de andere vaccins - voor 90 procent tegen ziekenhuisopname.

Beschermd tegen het coronavirus

Heb je dus veel, weinig of helemaal geen bijwerkingen? Het vaccin zet hoe dan ook de nodige processen in je lichaam in gang, waardoor je uiteindelijk goed beschermd bent tegen het coronavirus. Ook Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC beaamt dit tegenover het AD: "Mensen met een gezond immuunsysteem hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Het vaccin werkt dan gewoon door. Je hebt alleen mazzel als je niks voelt. En voel je wel wat, dan weet je in elk geval zeker dat je afweersysteem werkt."

Waarom reageer jij heftiger op de coronavaccins?

Waarom jij dan toch met hoge koorts op bed ligt na de prik, terwijl je buurman hooguit een zere arm heeft? Dat heeft met je immuunsysteem te maken, maar ook met welk vaccin je hebt gekregen en of je misschien al (ongemerkt) besmet bent geweest met het coronavirus.

Lees ook: Waarom reageert de ene heftiger op de coronavaccins dan de ander?

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • ad.nl