zondag, 14 augustus 2022

Hoe werkt het als je een Janssen-vaccinatie wilt?

Vanaf 23 juni speciaal telefoonnummer om een afspraak te maken

Mensen die dat willen kunnen in de week van 21 juni een afspraak maken als ze gevaccineerd willen worden met het Janssen-vaccin. Dat heeft de GGD laten weten.

Het speciale telefoonnummer om een afspraak te maken voor een afspraak met het Janssen-vaccin wordt in die week bekendgemaakt.

Geadviseerd wordt om een afspraak die al staat voor een vaccinatie met het Pfizer- of Modernavaccin te laten staan. Als je toch liever Janssen hebt kun je bellen, maar er is maar een beperkt aantal vaccins beschikbaar.

Mondeling toestemming

Voorafgaand aan de vaccinatie wordt je gewezen op de iets betere bescherming met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. En op de zeer zeldzame kans op een ernstige bijwerking bij het Janssen-vaccin op jongere leeftijd. Je moet vervolgens mondeling toestemming geven voor vaccinatie met Janssen.

Het Janssen-vaccin is grotendeels uit het vaccinatieprogramma geschrapt, vanwege een hele kleine kans op ernstige trombose in combinatie met een laag aantal bloedpaatjes als bijwerking. In Nederland zijn er bij het Bijwerkingencentrum Lareb geen meldingen daarover binnengekomen. In het buitenland is het wel vastgesteld.

Prikangst

Omdat er maar één prik van het Janssen-vaccin nodig is, kan het handig zijn voor mensen die nog niet gevaccineerd zijn en op vakantie willen. Maar ook bijvoorbeeld voor mensen met angst voor naalden.

 

 

Bron(nen):