zondag, 14 augustus 2022

Kan ik mij samen met mijn partner laten vaccineren?

Kunnen we als stel een boosterprik halen?

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: kan ik mij samen met mijn partner laten vaccineren?

In principe is de uitnodiging voor vaccinatie individueel en niet per echtpaar of gezin. De volgorde van vaccinatie hangt van veel factoren af, dat is te zien in het laatste vaccinatieschema. Leeftijd is een belangrijke factor. Als je veel in leeftijd scheelt, heb je dus grote kans dat er een paar weken of zelfs maanden tussen de vaccinatie van beide partners zit. Maar er zijn een paar mogelijkheden, waarbij je mogelijk toch samen geprikt kan worden:

Geboortejaar

Als je een uitnodigingsbrief ontvangt, kun je een afspraak maken voor coronavaccinatie. Ook zonder brief kun je een afspraak maken als je geboortejaar aan de beurt is. Als je partner of mantelzorger 60 jaar of ouder is en minimaal zes maanden geleden de laatste vaccinatie heeft gehad, dan kan deze ook direct ingepland worden. Om de afspraak in te kunnen plannen, moeten beiden aan de telefoon kunnen komen voor de controle op gegevens. Vervolgens kunnen ze tegelijkertijd een afspraak inplannen. Dit kan echter niet online, maar alleen telefonisch.

Allebei niet mobiel

In bepaalde gevallen geeft de huisarts het vaccin. Bijvoorbeeld als je niet in staat bent om naar de ggd-priklocatie te komen (‘niet-mobiele patiënten’). Dat kan bij de praktijk, of thuis. Als je allebei in aanmerking komt voor een prik van de huisarts, dan kun je de afspraken proberen bij elkaar in de buurt te plannen.

Allebei tussen de 60-64 jaar

De mensen van 60, 61, 62, 63 en 64 jaar, mensen met morbide obesitas en mensen met het syndroom van Down krijgen ook de prik bij de huisarts. Dit gaat per provincie. De huisarts stuurt een uitnodiging en daarna maak je een afspraak, dus het kan zijn dat je zo toch snel na elkaar geprikt kunt worden.

Samen naar de priklocatie

Bij voorkeur ga je alleen naar de priklocatie, maar als dat moeizaam is, kun je samen gaan, ook al word je niet samen gevaccineerd. Er mag namelijk een begeleider mee, maar die moet wel aangemeld worden bij het maken van de afspraak.

Kan ik samen met mijn partner een boosterprik halen?

Dat kan, maar officieel alleen als je een uitnodigingsbrief hebt en de afspraak telefonisch maakt. Verder moet je partner ook 60 jaar of ouder moet zijn en zeker een half jaar geleden gevaccineerd zijn.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):