Kan je smartwatch corona detecteren?

Slimme armband meet hartslag, ademhaling en huidtemperatuur

Man checkt hartslag
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: mijn hartslag was op mijn Fitbit plots hoger. Twee dagen later testte ik positief op corona. Kan je smartwatch corona detecteren?

Ja, dat kan! Volgens wetenschappers laten activity trackers, wearables en smartwatches al veranderingen zien voordat de eerste symptomen van corona optreden. De afgelopen jaren zijn er heel wat gegevens verzameld door dit soort slimme apparaten. Uit onderzoek blijkt dat een systeem met kunstmatige intelligentie met deze gegevens COVID-19 al kan voorspellen voordat mensen last hebben van klachten.

Incubatietijd

Voor het onderzoek werden uren aan gegevens bestudeerd van bijna 1200 deelnemers. Daarvoor droegen ze de zogeheten AVA-armband, een armband die gebruikt wordt door vrouwen om de vruchtbaarheid te monitoren. Deze armband meet onder andere de hartslag, ademhaling en huidtemperatuur. Daarnaast deden de deelnemers regelmatig coronatesten. Zo ontdekten ze veranderingen in deze gegevens tijdens de incubatietijd van COVID-19.

Er zijn dus aanwijzingen dat corona op deze manier vroeg op te sporen is. Maar, benadrukken de wetenschappers: er is nog veel meer onderzoek nodig. Momenteel lopen er wereldwijd al verschillende onderzoeken. Ook in Nederland bij het UMC Utrecht loopt een grootschalig onderzoek, het zogeheten COVID-RED onderzoek.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht
  • British Medical Journal
  • ScienceDirect