Kun je een zuurstoftekort krijgen door het dragen van een mondkapje?

Let goed op je ademhaling

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op vragen die we ontvangen van bezoekers. Deze keer: kun je een zuurstoftekort krijgen door het dragen van een mondkapje?

In veel landen is het dragen van een mondkapje nu verplicht. In Nederland nog niet. Behalve in het openbaar vervoer. Wel wordt op steeds meer plekken gevraagd een mondkapje op te zetten. Niet iedereen doet dit graag, want ze krijgen het benauwd en denken er een zuurstoftekort door te krijgen. Maar is dit ook zo? Kunnen mondkapjes zorgen voor een zuurstoftekort?

Het dragen van een mondmasker kan inderdaad oncomfortabel zijn en een gevoel van benauwdheid geven, maar kan bij goed gebruik niet leiden tot een zuurstoftekort. De niet-medische mondkapjes zijn luchtdoorlatend en sluiten onvoldoende af om gezondheidsproblemen te veroorzaken. Het kan warm aan gaan voelen en daardoor kun je een gevoel van benauwdheid krijgen, maar geen zuurstoftekort.

Ademhaling

Belangrijk is het om bij het dragen van een mondkapje goed te letten op je ademhaling. Door verkeerd uitademen, kun je gaan hyperventileren. Om benauwdheid te voorkomen kun je het beste een mondkapje dragen van een dunne, maar dichte stof. Oefen thuis ook al vast met het dragen van een mondkapje. En zorg er ook voor dat je op tijd bent en niet hoeft te rennen voor bijvoorbeeld de trein of bus. Dan ben je al benauwd voordat je het mondkapje op gaat zetten.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Nu.nl
  • Trouw
  • Longfonds