Waarom je nu meer haar verliest dan normaal

Meer haaruitval door corona(tijd) en seizoenen

haarverlies
Getty Images

Heb je in deze tijd van corona meer last van haaruitval? Dat kan komen door meerdere factoren. Zo blijkt dat veel ex-coronapatiënten meer last hebben van haarverlies als restverschijnsel. Heb je geen corona gehad, dan spelen stress en de wisseling van seizoenen ook mee.

Er komen vanuit de Verenigde Staten steeds meer verhalen van ex-coronapatiënten die last hebben van haarverlies als restverschijnsel van Covid-19, veroorzaakt door het coronavirus. Je kunt last krijgen van haaruitval door verschillende oorzaken, zoals ziektes, een te laag gewicht, medicijnen en chemotherapie, na een stressvolle gebeurtenis en ijzertekort. Het is al langer bekend dat stress invloed heeft op ons haar en dat lijkt ook hier de oorzaak te zijn.

Telogen effluvium: tijdelijk haarverlies

Volgens meerdere Amerikaanse experts lijden veel (ex-)coronapatiënten aan telogen effluvium: het tijdelijk uitvallen van haar dat veroorzaakt wordt door fysieke of emotionele stress, hoge koorts of gewichtsverlies. Mensen hebben er meestal pas na een paar maanden na een stressvolle gebeurtenis, zoals het krijgen van corona, last van. Je herkent het aan haarverlies over de gehele hoofdhuid en meer haarverlies dan normaal. Normaal verlies je zo'n 50 tot 120 haren per dag. Als je gezond bent, komen daar telkens weer nieuwe haren bij.

Heb je geen Covid-19 gehad? Dan kun je alsnog last van haarverlies hebben, bijvoorbeeld doordat je (indirect) veel stress hebt gehad door de veranderde situatie. Het thuiswerken (met of zonder kinderen), spanning of onzekerheid op je werk, zorgen om je gezondheid of die van je naasten, noem het maar op. Maanden erna kunnen je haren er ineens meer door gaan uitvallen.

Lente en herfst

En er is nog een simpele reden. In de lente en herfst verliezen mensen in het algemeen meer haren dan in andere seizoenen, net als dieren die 'in de rui' zijn. Toen corona ons land binnenkwam, begon ook net de lente. In deze periode verloren mensen sowieso dus al meer haren, wat ook de telogen effluvium versterkte.

Heb je last van haarverlies? Neem contact op met je huisarts en kijk samen waar het door komt en of er iets aan te doen is.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • WebMD
  • Thuisarts
  • Rondom Vandaag