Werkt Janssenvaccin beter bij ouderen?

'Het vaccin van Janssen werkt als een dieseltje'

coronavaccin-novavax
Getty Images

Waar de vaccins van Pfizer en Moderna na een paar maanden minder goed beschermen, lijkt het Janssen vaccin juist een steeds betere bescherming te bieden tegen Covid. Maar is dat echt zo?

De Volkskrant wees erop in een bericht – het vaccin van Janssen werkt als een dieseltje, volgens de cijfers van Jaap van Dissel. Kort na vaccinatie beschermt het vaccin maar voor zo'n 60 procent, maar na verloop van maanden wordt de bescherming steeds beter. Van Dissel presenteerde de nieuwe gegevens op 21 december aan de Tweede Kamer. Op pagina 9 van de presentatie is te zien dat de andere vaccins na 6-9 maanden afnemen in effectiviteit, terwijl de grafiek over het vaccin van Janssen laag start, maar daarna juist omhoog gaat. Vooral in de categorie 70+. Meer bescherming dus, na verloop van tijd. Van Dissel had er een rode pijl bij gezet.

Grote onzekerheid

Dat is natuurlijk hoopvol nieuws in moeilijke tijden. Maar helemaal zeker is het helaas nog niet, want in de leeftijdsgroep van 70-plussers zijn relatief weinig Janssen-vaccins uitgedeeld, dus de onzekerheid over de meting is groot. Bij vijftigers en zestigers, die vaker het Janssenvaccin kregen, blijkt de effectiviteit weer af te zakken na 6 maanden. De mensen jonger dan 50 jaar met Janssen zagen aan de andere kant wel een toename in effectiviteit, net als de 70-plussers. Hoe dan ook - het zijn interessante metingen, die laten zien dat een coronavaccin dus mogelijk ook beter kan worden na verloop van tijd, in plaats van alleen maar slechter.

Omikron

De vraag is wat we eraan hebben, want de grafieken gaan over de delta-variant van het coronavirus, die op dit moment wordt verdrongen door de omikronvariant. Hoe goed de verschillende vaccins beschermen tegen de nieuwe omikronvariant wordt op dit moment uitgezocht. Wel weet Van Dissel al te melden dat ‘zowel volledige vaccinatie als eerder doorgemaakte infectie beduidend minder goed beschermt tegen omikron, dan tegen delta.'

Een booster verbetert de bescherming behoorlijk. Op pagina 23 van de presentatie staan hier cijfers over, afkomstig uit drie onderzoeken. Hieruit blijkt dat de booster de berscherming tegen omikron pakweg verdubbelt.

 

 

Auteur 
  • Heleen Croonen