dinsdag, 29 september 2020

Zo draag je een mondkapje op de juiste manier

Over wassen, bewaren en dragen

Vanaf 1 juni 2020 is het verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. De mondkapjes moeten een extra barrière vormen tegen het coronavirus, maar dat kan alleen als je ze op de juiste manier draagt. Wij leggen uit hoe dat moet.

Hoe zet ik het mondkapje op?

Was je handen met water en zeep voordat je het niet-medisch mondkapje opzet. Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant niet aan. Zorg dat het goed aansluit op het gezicht en de neus, mond en kin bedekt. Hermetisch afsluiten van het gezicht is belangrijk om besmetting en verspreiding tegen te gaan. 

Hoe zet ik het mondkapje af?

Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje af te zetten. Raak ook hier de binnenkant van het mondkapje en je gezicht (ogen, neus en mond) niet aan. Was je handen met water en zeep nadat je het mondkapje hebt afgezet.

Hoe bewaar ik de mondkapjes voor, tijdens of na een reis?

Het is belangrijk dat je de mondkapjes op een ‘veilige’ manier bewaart. Een wegwerpexemplaar kun je niet bewaren. Een herbruikbaar mondkapje bewaar je zo steriel mogelijk, bijvoorbeeld in een afgesloten zakje of bakje. Het is belangrijk om een schoon en gebruikt mondkapje apart van elkaar te bewaren. Stop ze niet los in je jaszak, broekzak of tas. Dan kunnen virussen zich makkelijk verder verspreiden.  

Hoe was ik een herbruikbaar mondkapje? 

Een niet-medisch mondkapje moet na ieder gebruik op 60 graden op een volledig wasprogramma gewassen worden. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe. 

Biedt het mondkapje voldoende bescherming als je gezichtsbeharing hebt? 

Het is belangrijk dat een mondkapje zo goed mogelijk aansluit op je gezicht. Het kan zijn dat dit niet het geval is als je (flink wat) gezichtsbeharing hebt. De Amerikaanse variant van het RIVM heeft alle soorten gezichtsbeharing op een rij gezet om te laten zien wanneer een mondkapje wel en niet werkt. Heb je een baard waarbij het mondkapje niet werkt en je moet het echt gebruiken? Dan zit er volgens hen niets anders op dan de baard afscheren. Bekijk hier het overzicht van CDC.

Meer weten over de feiten en fabels rondom mondkapjes? Kijk hier

 

Bron(nen):