Zo voorkom je huidirritatie door een mondkapje

Puistjes, rode bultjes en een droge huid?

Getty Images

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje verplicht op sommige plekken. Zoals bijvoorbeeld in het vliegtuig, de taxi of het openbaar vervoer. Maar ook in veel contactberoepen kan het nodig zijn langdurig een mondkapje op te zetten. Het lang dragen van een mondkapje kan irritatie aan de huid veroorzaken. Hoe je dit zoveel mogelijk kunt voorkomen? We hebben een aantal tips voor je.

Door je eigen adem wordt het warm en vochtig onder het mondkapje. Dit kan gaan schuren en daarmee je huid irriteren. Vooral mensen met een gevoelige huid hebben hier last van.

Hygiëne

Belangrijk is dat je je mondkapje vaak genoeg vervangt of wast. Wegwerpmaskers kun je echt maar één keer gebruiken en moet je na het dragen meteen weggooien. Een stoffen mondkapje moet je na iedere keer dragen wassen. Schaf er dus meerdere aan, zodat je altijd een schone in huis hebt.

Zorg voor een schone huid

Vanzelfsprekend moet je altijd je huid goed schoonmaken, maar helemaal als je een mondkapje gaat dragen. Draag ook geen make-up onder je mondkapje. Als je dit wel opsmeert, kan het er voor zorgen dat je poriën sneller verstopt raken. Dat kan weer zorgen voor huidirritatie zoals puistjes of rode bultjes. Was en maak ook je huid weer goed schoon na het dragen van een mondkapje.

Droge huid

Heb je last van een droge huid? Dan zul je waarschijnlijk je huid al regelmatig insmeren met een voedende crème. Herhaal dit na het schoonmaken van je gezicht als je een mondkapje gedragen hebt. In dit geval kun je ook beter een wasbare katoenen masker gebruiken dan een wegwerpmasker. Katoenen maskers zijn zachter en knellen minder.

Tot slot: zit zo min mogelijk met je handen aan je gezicht en was altijd je handen of reinig ze met desinfecterende gel voor het op- en afzetten van het mondkapje.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Apotheek.nl
  • Huffington Post