3 tips om positief te blijven

Wandelen tegen depressie

Getty Images

Een dip of depressie kan iedereen overkomen. Expert Claudi Bockting geeft drie tips voor positieve gedachten.

1. Zorg voor afleiding

"Van alle 50-plussers heeft 13 tot 15 procent depressieve klachten, en 6 procent belandt in een echte depressie. Merk je dat je minder grip hebt op je emoties of dat je in een dip zit, leid jezelf dan structureel af. Bijvoorbeeld door elke ochtend direct na het ontbijt een half uur te gaan fietsen of wandelen. Door de afleiding ben je minder gefocust op jezelf en op je gepieker. Dat helpt op het moment zelf, dus als je de actie onderneemt, maar het werkt óók door tijdens de rest van de dag. Je voelt je evenwichtiger en het kan helpen een depressie te voorkomen."

2. Ontrafel je gedachten

"Ben je somber, maak dan tijd vrij om te bedenken wat er precies aan de hand is. Waar komt je vervelende gevoel vandaan? Schrijf de gedachten op die aan dit gevoel ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld: 'Alles loopt vandaag mis.' Stel jezelf dan de volgende vraag: klopt mijn gedachte helemaal? Zo nee, fijn: je kunt je gedachte bijstellen. Klopt je gedachte wel, vraag je dan af of het écht zo erg is. Je hebt van die dagen dat veel misloopt, maar is je hele leven daardoor minder leuk? Moet je die vraag helaas toch met 'ja' beantwoorden, vraag jezelf dan af of deze gedachte je helpt. Meestal is dat niet zo. Formuleer vervolgens een meer helpende, positieve gedachte, zoals: 'Vandaag loopt het niet zoals ik wil, morgen zal het vast weer beter gaan.'"

3. Plak een post-it

"Bijna iedereen heeft wel een hardnekkig terugkerende gedachte, zoals: 'Ik ben niet goed genoeg.' Vaak komt zo’n gedachte uit je verleden. De kunst is om haar te vervangen door een oneliner die nú bij je past, zoals: 'Ik ben prima zoals ik ben.' Zorg ervoor dat deze positieve gedachte langzaam inslijt. Plak bijvoorbeeld een post-it op de badkamerspiegel met je nieuwe zinnetje erop. Of schrijf elke dag drie dingen op waaruit blijkt dat je prima bent. Hou dit een paar maanden vol en je zult tevredener naar je leven kijken."

Claudi Bockting is hoogleraar klinische en gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen. Ze doet onderzoek naar nieuwe behandelmethoden tegen onder andere depressies.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine