Bestrijd de voorjaarsdip met voeding

Zorg voor een constante suikerspiegel!

Getty Images

Veel mensen worden vrolijk van het voorjaar, maar sommige mensen raken juist in een dip. Deze voedingstips halen je snel uit je voorjaarsdip.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om uit die voorjaarsdip te komen en je voeding kan daar een belangrijke rol bij spelen. Met deze tips ben je snel van je voorjaarsmoeheid af.

Zorg voor een constante bloedsuikerpsiegel

Omdat je al erg moe bent, is het heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel constant blijft. Als je bloedsuikerspiegel heel hoog wordt, heb je heel veel energie. Maar als deze vervolgens weer heel laag wordt, word je nog vermoeider en lustelozer. Hier kun je met je voeding goed op inspelen.

Met name koolhydraten spelen hier een belangrijke rol bij. Je kunt ze onderverdelen in snelle en langzame koolhydraten. Snelle zorgen voor een zeer snelle stijging en daarmee een snelle en diepe daling van je bloedsuikerspiegel. Langzame koolhydraten zorgen voor een gelijkmatige stijging en gelijkmatige daling; er komt geen hoge piek of diep dal. Eet voornamelijk producten met langzame koolhydraten, dit zijn bijvoorbeeld groente, fruit, volkorenbrood en peulvruchten. Wil je een keer een snack? Kies dan voor noten, zoals walnoten en pinda's. Pas wel op met de hoeveelheid, in verband met het hoge aantal calorieën.

Producten met snelle koolhydraten zijn voornamelijk de voedingsmiddelen met veel suiker. Deze kun je beter links laten liggen, denk aan witbrood, witte pasta, witte rijst, suiker, honing, koek, snoep, chocolade, frisdrank, ijs of taart.

Begin de dag altijd met een goed ontbijt

Alleen door goed te ontbijten kun je de dag fit en vol energie starten. Na een hele nacht slapen zijn al je energiereserves leeg. Om je motortje weer op gang te krijgen, is een goed ontbijt noodzakelijk. Daarnaast is een goed ontbijt ook erg belangrijk als je wilt afvallen. Het brengt je stofwisseling op gang en voorkomt eetbuien in de loop van de ochtend.

Zorg voor gezonde voeding met veel vitamines en mineralen

Als je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt, kun je moe worden. Met name de B-vitamines spelen een belangrijke rol bij je energiehuishouding en vitamine C en E zijn erg belangrijk voor een goede weerstand. Het is daarom erg belangrijk om gezond te eten. Omdat alle producten weer verschillende vitamines en mineralen bevatten, en in verschillende hoeveelheden, moet je goed variëren.
De B-vitamines zitten voornamelijk in brood, groente, fruit, zuivel, vlees en noten. Vitamine C zit voornamelijk in groente, fruit en aardappelen. En vitamine E vind je voornamelijk in oliën en vetten, brood, graanproducten, noten, zaden, groente en fruit.

Ga wat meer bewegen

Buiten krijg je meer zuurstof, waardoor je meer energie krijgt. Daarnaast ervaar je minder stress en een betere weerstand door regelmatig iets aan beweging te doen.

Mijd cafeïne

Probeer niet te snel naar energie-opwekkende producten te grijpen, zoals koffie en andere cafeïnehoudende drankjes. Ze geven je alleen geestelijke energie, maar lichamelijk blijft het hetzelfde. Zodra het is uitgewerkt, ben je dus weer terug bij af. Je kunt beter met gezonde voeding je lichaam van meer energie voorzien, dit heeft effect op de langere termijn.

Tips voor een snelle energieboost

  • Maak een heerlijke smoothie. Gebruik hier fruitsoorten voor met veel vitamine B, C en E. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smoothie met het sap van 1 sinaasappel, 1 gele kiwi, een handje zwarte bessen en een paar aardbeien.
  • De volgende fruitsoorten bevatten ook veel energie: citroen, abrikoos, frambozen, grapefruit en papaja.
  • Maak een groentegerecht met broccoli, gemengde paddenstoelen, doperwten, prei, raapstelen, spinazie, avocado en bloemkool. Eet er dan het liefste gekookte aardappelen bij vanwege het hoge gehalte vitamine C.

En als laatste: gun jezelf regelmatig een ontspan-momentje en probeer dan lekker te genieten van het mooie weer, de warme zon en de steeds mooier wordende natuur.

Auteur