Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Hormonen en humeur

Alle pieken en dalen

Onbedwingbare zin in chocola, prikkelbaar, een zinderend geluksgevoel, somber of juist totale kalmte. Hormonen hebben een stevige vinger in de pap als het gaat om gevoel en stemming.

In een vrouwenleven zijn zes momenten aan te wijzen waarop de hormoonspiegel schommelt:

  • Rond de eisprong.
  • Voor het begin van de menstruatie.
  • Tijdens de menstruatie.
  • Rond de zwangerschap.
  • Tijdens en na de bevalling (inclusief de periode van borstvoeding geven).
  • Tijdens de overgang.

In die perioden gebeurt er iets waardoor een vrouw ofwel geprikkeld, overgevoelig of neerslachtig raakt ofwel zich juist rustig, opgewekt of gelijkmatig gestemd voelt. Elke vrouw beschikt over dezelfde hormonen in dezelfde hoeveelheden, maar niet elke vrouw reageert op dezelfde manier op hormoonschommelingen.

PMS

Zo zijn vrouwen die last hebben van PMS (premenstrueel syndroom) gevoeliger voor hormoonwisselingen dan andere vrouwen, aan wie deze 'hormoonellende' voorbij gaat.

Bij deze vrouwen werken ook bepaalde neurotransmitters (chemische stoffen waarmee zenuwcellen in de hersenen berichten aan elkaar doorgeven) onvoldoende, zodat de stemming en het welbevinden in het tweede deel van de cyclus worden beïnvloed.

Pijnlijke borsten, prikkelbaarheid, een opgeblazen gevoel, wisselende stemmingen en een gespannen, depressief of agressief gevoel zijn typische PMS-klachten. De klachten worden heviger naarmate de overgang nadert om daarna definitief te verdwijnen.

Zwanger?

Een zwangerschap, ook een representatief voorbeeld van wat hormonen en vooral veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen 'doen', zorgt voor een hoge hormoonspiegel, waardoor doorgaans een ontzettend goed gevoel ontstaat.

Vlak voor de bevalling stijgt die zwangerschapsondersteunende hormoonspiegel zelfs nog iets en komen er ook nog wat gelukkig stemmende endorfinen (hormonen die door de hersenen worden gemaakt) bij.

Direct na de bevalling vallen deze hoge concentraties hormonen ineens weg, waardoor ontwenningsverschijnselen kunnen ontstaan, die zich uiten in depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, slapeloosheid en huilen.

Omdat een geboorte sowieso al veel veranderingen inluidt, ontstaat bij sommige vrouwen de 'babyblues', die een week of twee kan aanhouden. Langer durende somberheid en negatieve gevoelens kunnen duiden op een postnatale depressie, waarvoor professionele hulp nodig is.

Bij sterke stemmingswisselingen in welke situatie dan ook is het altijd raadzaam een dokter te raadplegen. Medicijnen, maar ook begrip en duidelijkheid kunnen een hoop goed doen.

Prethormonen

Hoewel hormonen hun eigen weg gaan, kunnen we ze wel degelijk zo nu en dan bijsturen. Een parachutesprong veroorzaakt een gezonde adrenalinekick en bepaalde sporten staan er om bekend de aanmaak van zogenoemde prethormonen te stimuleren. Zo is er de 'runners high': een endorfinestoot bij stevige inspanning.

Ook wandelen, fietsen, zwemmen, dansen en seks zorgen voor de aanmaak van extra hormonen, zoals endorfine, dopamine, serotonine en noradrenaline. Allemaal bezorgers van een heerlijk gevoel, kalmte en energie. Beweging is een natuurlijk antidepressivum. Wie zich lekker wil voelen, beweegt!

Reactie toevoegen

4 Comments

Door Mij (niet gecontroleerd) op ma, 10/12/2015 - 04:43

@anoniem. Met onder andere voeding, zoals een andere reageerder stelt kun je een en ander wel wat sturen. Vooral geen suiker en weinig koolhydraten. Er kan sprake zijn van oestrogeendominantie, oorzaak van vele klachten. Naast voeding zijn er middelen die kunnen ondersteunen, zoals progesteroncrème. Veel mensen hebben trouwens een jodiumtekort en jodium schijnt heel belangrijk te zijn voor de hormonen. Wel voorzichtig mee zijn, zeker bij een schildklieraandoening.
Het beste is om voor jezelf eens een en ander uit te zoeken. Er zijn vele goede sites als groenevrouw.nl of endrometriosedieet.nl. En vooral hormoonverstorende dingen zoveel mogelijk te vermijden.

Door .... (niet gecontroleerd) op zo, 10/11/2015 - 15:03

Ja zeker mijn zus die was 25 toen ze in de overgang kwam , tis erg vervelendzo jong , maar het kan echt , gelukkig heefd ze een kindje van 4 ,

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 01/21/2015 - 23:51

Ik ben de laatste 3 weken snel chagerijnig. Ik herken mezelf niet. Ik heb erg last van stemmingwisselingen. En ik vraag mezelf af waar dat vandaan komt. Ik ben op mijn 21ste leeftijd zwanger geraakt en had de test gedaan maar het was negatief maar blijkbaar was ik al 3maanden zwanger. En aangezien ik nu mijn menstruatie gewoon hebt gehad en ook een negatieve test heb. Weet ik nou niet wat ik moet gaan doen. Mijn vraag: kan je op je 23ste leeftijd overgang krijgen?

Door SPNGZH_4755460 op vr, 05/09/2014 - 07:41

Met voeding, stressreductie en beweging kan de natuurlijke hormoonbalans worden herstelt en kan het lichaam weer goed functioneren. Het boek De hormoonfactor van Ralph Moorman is hierbij een echte aanrader! Zie http://dehormoonfactor.nl/