zondag, 23 februari 2020

Aantal diabeten neemt fors toe

Het aantal diabeten neemt sinds 2000 fors toe. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM).

Op 1 januari 2011 waren er ruim 800.000 mensen in ons land met diabetes bekend bij de huisarts. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal patiënten nog een kwart hoger, omdat lang niet iedereen met de aandoening bij de huisarts bekend is, stelt het RIVM.

​Glucosetolerantie
Het instituut constateert dat er bovendien nog 750.000 mensen tussen de 30 en 70 jaar zijn met een verstoorde verwerking van suiker uit het bloed, de zogenoemde glucosetolerantie. Deze groep mensen heeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes.

​Sluipmoordenaar
Directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds noemt diabetes een sluipmoordenaar die kan leiden tot hartinfarcten, dementie en blindheid. "Om diabetes te stoppen hebben we veel geld nodig om te investeren in onderzoek naar behandeling en genezing van diabetes. Want in slechts de helft van de gevallen kan je met een gezonde levensstijl diabetes voorkomen".

Stijging
De laatste publicatie van diabetescijfers in 2007, met een schatting van 668.000 diabeten op 1 januari 2007, was gebaseerd op deels anders registraties van huisartsen. Dat maakt een directe vergelijking met de huidige schatting lastig, stelt het RIVM. Wel laten twee langdurige studies een stijging van het aantal diabetespatiënten zien, aldus het instituut.

Bron(nen):