maandag, 21 juni 2021

Bosbessen verlagen de bloedsuikerspiegel

BATON ROUGE - Volwassenen die te kampen hebben met prediabetes, worden gevoeliger voor insuline wanneer ze bosbessen eten. Onderzoekers van de Louisiana State University System hebben dit ontdekt door 15 volwassenen tweemaal daags bosbessensmoothies te laten drinken.

In het onderzoek werden mensen getest die een te hoge bloedsuikerspiegel hebben, maar bij wie niet de diagnose diabetes is gesteld. De helft van de groep kreeg twee keer per dag zes weken lang een drankje waarin bosbessen zaten. De andere helft dronk een smoothie zonder bosbessen.

De proefpersonen mochten verder niets eten of drinken waarin druiven of bessen zaten. Hun lichamelijke activiteiten bleven hetzelfde, en ook namen ze evenveel calorieën als normaal in.

De onderzoekers wilden zoveel mogelijk de oorspronkelijke leefstijl van de proefpersonen behouden, zodat het resultaat van het onderzoek nauwkeurig zou zijn.

Verbetering bloedsuiker
Zo'n 67 procent van de mensen die de smoothies dronk, merkte na zes weken dat hun bloedsuikergehalte verbeterd was, tegenover 41 procent die de placebo dronk. Wat er precies in de bosbes zit waardoor mensen gevoeliger worden voor insuline, weten de onderzoekers nog niet.

Het onderzoek staat in het oktobernummer van The Journal of Nutrition.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • WebMD