Diabetes type 2 omkeren: hoe krijg ik mijn suiker naar beneden en kan ik toch aankomen?

dunne-man
Getty Images

Ik ben een man van 82 jaar en ik heb diabetes type 2. Mijn gewicht is nu 62 kilogram: ik vind dat veel te laag, maar het lukt mij niet om aan te komen. Mijn metingen zijn 6 tot 9.

Alle diëten die ik vind zijn gebaseerd op afvallen. Wat moet ik doen om mijn suiker naar beneden te krijgen en toch mijn gewicht toe te laten nemen? Ik sta op het punt diabetes om te keren en daar wil ik alles voor doen. Tot voor kort heb ik insuline gespoten, maar daar ben ik vanaf.

Piet

Linda Hogervorst, diëtiste

Bedankt voor uw vraag. En wat goed om te lezen dat u van de insuline af bent! Aan de ene kant wilt u graag aankomen en aan de andere kant wilt u graag uw bloedsuikerwaarden verder verbeteren. Dat is mogelijk, maar dat verdient inderdaad wel wat extra aandacht.

Uw gewicht

Op dit moment kan ik uw gewicht niet beoordelen, omdat ik niet weet hoe lang u bent. Echter, ervan uitgaande dat u langer bent dan 1,70 meter, dan heeft u inderdaad een vrij laag lichaamsgewicht. Een te laag lichaamsgewicht is niet gezond. Een (te) lage spiermassa kan bijvoorbeeld invloed hebben op uw mobiliteit, zelfredzaamheid, immuunsysteem en energieniveau.

Dieetadvies

Als iemand graag wilt aankomen, dan vraag ik onder andere naar zijn/haar huidige voedingspatroon. Op basis daarvan stel ik adviezen samen. Vaak komt het erop neer dat ik adviseer meer te eten van de gezonde producten en dit goed te verspreiden over de dag. Wat extra goed werkt is producten eten die qua volume klein zijn, maar qua voedingswaarden veel kilocalorieën (kcal) bevatten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan energieverrijkte zuiveldranken en noten. Hierdoor wordt het makkelijker om kcal binnen te krijgen. Ook dit is iets wat u kunt toepassen. Echter, uw focus ligt ook op uw bloedsuikerwaarden. Dat betekent dat er ook nog naar andere zaken in uw voedingspatroon gekeken moet worden (waaronder de suikers in uw voedingspatroon).

Afspraak maken

Zoals u misschien al aan mijn verhaal kunt merken, vraagt uw situatie om een advies op maat. Ik adviseer dan ook om een afspraak te maken met een diëtist. Hij/zij kan specifieker ingaan op uw situatie en op basis van uw huidige voedingspatroon en wensen dieetadviezen (mee)geven.

Linda Hogervorst is freelance diëtist en heeft een master’s degree in Nutrition and Health. Ze is eigenaar van de eenmanszaak Into Food. Inmiddels beantwoordt ze geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Heb je een vraag over voeding? Stuur dan een mail naar voedingsdeskundige Patricia Schutte

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.