Diabetici eten anders

Letten op voedingsstoffen

Getty Images

Als je diabetes hebt, is het van belang op je eten te letten. Dat heeft direct invloed op je glucose- en vethuishouding. Gezonde voeding kan beschermen tegen problemen. Lees op welke voedingsstoffen je moet letten als je diabetes hebt.

Diabetes type 1 en voeding

Heb je type 1 diabetes, dan helpt het om de hoeveelheden koolhydraten (suikers, dus glucose) uit voeding, ingespoten insuline en lichaamsbeweging goed op elkaar af te stemmen. Wanneer je meer koolhydraten eet dan je gewend bent, en niet extra beweegt, dan heb je meer insuline nodig. Wanneer je geen extra insuline inspuit, worden de koolhydraten namelijk niet opgenomen door de organen. De insuline die voor de maaltijd wordt toegediend, moet ervoor zorgen dat de extra glucose uit de maaltijd wel in de lichaamscellen wordt opgenomen. Het is dus van groot belang om vooraf te weten hoeveel koolhydraten in het eten zitten. Hier kan de hoeveelheid insuline dan op worden aangepast. In het begin vraagt dit behoorlijk veel tijd. Je moet namelijk steeds opzoeken hoeveel koolhydraten je precies eet, wat de bloedglucosewaardes voor en na de maaltijd zijn, en bijhouden hoeveel insuline je spuit en hoeveel je beweegt.

Diabetes type 2 en voeding

Voor mensen met diabetes type 2 die orale medicijnen gebruiken, ligt het iets ingewikkelder. Als de alvleesklier nog genoeg insuline aanmaakt, raken de bloedglucosewaardes niet uit balans als de voeding wat meer koolhydraten bevat. Toch heeft het dan ook zin om de maaltijden over de dag te verspreiden. Wie drie hoofdmaaltijden eet, krijgt namelijk steeds veel koolhydraten tegelijk te verwerken. Door elke keer een kleine maaltijd te nemen, voorkom je te lage bloedglucosewaardes tussen de maaltijden in. De meeste tabletten verlagen namelijk de glucosewaardes ook nog als de extra glucose al verwerkt is. Als de eigen insulineproductie verder afneemt (omdat het lichaam er toch niet goed meer op kan reageren) en de glucosewaardes dus meer door tabletten geregeld moeten worden, moet je beter letten op de hoeveelheid koolhydraten (suikers) die je eet.

Gezonde voeding helpt

Welke stoffen we precies moeten innemen om ons lichaam te beschermen, is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is: een gevarieerde voeding is een gezonde voeding. Zorg voor veel plantaardige voedingsmiddelen, aangevuld met wat producten van dierlijke herkomst.

Hulp van een diëtist

Een diëtist kan iemand met diabetes helpen een gezond voedingsplan op te stellen. De diëtist houdt daarbij rekening met de persoonlijke omstandigheden en geeft voedingsadviezen. Op deze manier krijg je van alle voedingssoorten en -bestanddelen voldoende binnen.

Auteur 
  • Redactie