Gezond Lezen: Glucoserevolutie

Krijg grip op je bloedsuikerspiegel, verbeter je gezondheid en eet wat je wil

Getty Images

Er verschijnen veel boeken over voeding, leefstijl en gezondheid. Diëtist/journalist Karine Hoenderdos leest én beoordeelt boeken voor Gezondheidsnet. Deze keer: 'Glucoserevolutie' van Jessie Inchauspé.

Kort en krachtig

Auteur Jessie Inchauspé experimenteerde zelf met een permanente glucosemonitor en schreef een boek over haar bevindingen. Ze claimt dat het stabiel houden van de bloedglucosewaarden helpt tegen lekkere trek, stemmingswisselingen, puistjes, rimpels, overgewicht, slaapproblemen, vermoeidheid, honger en dat het helpt beschermen tegen chronische ziektes. Het boek leest heel vlot weg en geeft veel praktische handvaten, maar… belooft misschien wel wat te veel.

Wie is de auteur?

Jessie Inchauspé is bachelor in wiskunde en heeft een master in biochemie. Ze bouwt gezondheids-apps in Silicon Valley. Ze heeft het populaire Instagramaccount Glucose Goddess opgericht, waar ze ruim 600.000 volgers heeft. Meer informatie over Inchauspé staat op www.glucose-revolution.com.

Waarover gaat dit boek?

Je bloedsuikerspiegel is van grote invloed op je gezondheid. Een te hoog bloedsuiker kan duiden op diabetes mellitus en brengt schade aan in de weefsels. Een te lage bloedsuiker kan leiden tot honger, trillen en chagrijn (en zelfs tot een coma, als je diabetes hebt). Maar ook snelle wisselingen in bloedsuikers kunnen gevolgen hebben voor je stemming en je mate van welbevinden. Dat ondervond Inchauspé toen ze zelf ging experimenteren met een permanente bloedglucosemeter, een apparaatje dat in de bovenarm wordt geplaatst, en dat ze via haar werkplek kon uitproberen. Ze merkte dat haar bloedsuikerwaarden heel wisselend en onvoorspelbaar waren. Ze merkte ook dat schommelingen in de bloedsuikers van groot effect waren op haar stemming. Ze las tal van wetenschappelijke studies en ging experimenteren met maatregelen om haar bloedsuikers te stabiliseren. De resultaten geeft ze, verpakt als handige adviezen, in dit boek.  

Hoe houd je je bloedsuikers op peil?

De adviezen in het boek zijn soms logisch en soms opmerkelijk. Het zijn in totaal 8 acties die ze steeds uitgebreid toelicht:
1. Eet eerst groenten, dan pas eiwitten en vetten en pas op het laatst zetmeel en suikers. Dat betekent dat je bijvoorbeeld start met een salade of broccoli, dan je vlees en als laatste de aardappelen. Op deze manier eten zorgt voor een minder hoge piek in de glucosespiegel.
2. Eet altijd een extra voorgerecht, in de vorm van een salade. De extra vezels in groenten zorgen dat zetmeel en suikers trager worden opgenomen en daardoor voor minder grote pieken in je bloedglucose. Waarschijnlijk ga je ook minder zetmeel eten tijdens de maaltijd, omdat zo’n salade de maag al aardig vult, maar dat noemt Inchauspé niet.
3. Stop met calorieën tellen, want de ene calorie is de andere niet. Als we suiker en zetmeel eten, zorgt het hormoon insuline ervoor dat we sneller vet opslaan.
4. Eet een hartig ontbijt, of in elk geval een ontbijt met zo min mogelijk graanproducten en suikers. De grote glucosepiek door granen en suiker aan het begin van de dag maakt je snel weer hongerig en zorgt bovendien de rest van de dag voor meer onregelmatige bloedsuikers.
5. Suiker is suiker, het maakt niet uit welke soort je neemt.
6. Eet zoete dingen niet tussendoor, maar als toetje bij een hoofdmaaltijd.
7. Neem voor de maaltijd wat azijn, als drank (brr) of als dressing door je salade. De auteur claimt dat azijn het enzym alfa-amylase tijdelijk blokkeert waardoor de vertering van zetmeel en suikers langzamer gaat.
8. Beweeg na het eten, al is het maar 10 minuten. Ook dat zorgt ervoor dat het bloedglucose minder snel stijgt.
9. Eet drie maaltijden per dag. Wil je toch snacken? Neem dan iets hartigs.
10. Kleed de koolhydraten goed aan. Eet nooit iets dat alleen maar zetmeel of suiker bevat, maar eet er altijd iets bij. Zoals een rijstwafel (zetmeel) met pindakaas (vet en eiwit), of eerst een ei (eiwit) en dan chocolade (suiker).

Wat kun je praktisch met dit boek?

De adviezen in het boek hebben Inchauspé geholpen om haar bloedsuikers te stabiliseren en haar gezondheid te verbeteren. Ze claimt dat ook haar volgers op Instagram veel baat hebben bij de adviezen, en ze haalt ook veel praktijkvoorbeelden aan in haar boek. Als diëtist vind ik de meeste acties logisch, niet schadelijk en gezond. De effecten op de bloedsuikers zijn ook herkenbaar uit de praktijk van bijvoorbeeld mensen met diabetes of mensen die koolhydraatbeperkt eten. Sommige acties zijn verrassend, zoals het eerst eten van de groenten en pas op het laatst de pasta of aardappelen. Dat ga ik uitproberen! Alleen bij de azijn heb ik mijn twijfels. Ik checkte daarom de wetenschappelijke onderzoeken naar azijn die achterin het boek staan. Die geven Inchauspé in wezen wel gelijk, al zeggen wetenschappers wel dat er nauwelijks tot geen onderzoek is naar het langdurige gebruik van azijn. Al met al vind ik de meeste acties dus praktisch en haalbaar.

Twee complimenten en twee bezwaren

Compliment 1: het boek is heel duidelijk en vlot geschreven. De kleine grapjes en goede metaforen maken het soms ingewikkelde verhaal heel begrijpelijk. De schrijfstijl doet me denken aan dat van “De mooie voedselmachine”, een boek over de darmen. Het tweede compliment is dat Inchauspé ook veel aandacht besteedt aan fructose, een suiker die potentieel schadelijker is dan glucose en maar weinig aandacht krijgt.

Maar toch heb ik ook twee bezwaren bij dit boek. Het eerste bezwaar is dat het bloedglucosepeil hoogst individueel is. Wat voor Inchauspé werkt, hoeft voor een ander niet te werken en in de ene situatie reageren de bloedsuikers anders dan in andere situaties. Dat noemt ze ook wel in het begin van het boek, maar toch zijn alle acties omschreven alsof ze voor iedereen werken. Het tweede bezwaar is dat Inchauspé doet voorkomen alsof bijna alle gezondheidsfactoren samenhangen met het bloedglucose. Het is zeker een belangrijke indicator, maar het bepaalt natuurlijk niet je complete gezondheid. De claims die in het boek worden gemaakt en de zeer succesvolle casussen geven wel heel grote beloftes. Dat geldt ook voor de claim op de cover: “Dit boek verandert je leven”. Maar misschien is dat wel heel Amerikaans?  

Eindoordeel

Een vlot geschreven boek dat veel inzicht geeft in de rol van de bloedsuikerspiegel, met praktische en gezonde adviezen om thuis uit te proberen. Ga ermee aan de slag en bekijk of de acties ook voor jou als individu het effect scoren dat Inchauspé claimt voor haar lezers.