zondag, 9 mei 2021

Gratis diabetes testen bij apotheek

Vanaf 14 november kunnen mensen met een verhoogd risico op diabetes bij 1000 apotheken gratis hun bloedglucose laten meten.

 

Doel is mensen met een verhoogd bloedsuikergehalte vroegtijdig op te sporen. Nederland telt op dit moment 850.000 mensen met diabetes. Daarvan weten 250.000 mensen nog niet dat ze type 2 diabetes hebben.

Onder andere mensen met overgewicht hebben een hoog risico op diabetes. Doordat steeds meer mensen overgewicht hebben, komt diabetes steeds vaker en op jongere leeftijd voor. Ook de vergrijzing is een oorzaak voor het toenemend aantal gevallen van diabetes.

Via een vingerprik kunnen mensen met een verhoogd risico op diabetes hun bloedsuikerwaarde laten bepalen. Bij een verhoogde waarde wordt uitgelegd wat dit betekent en eventueel wordt een tweede keer getest. Indien nodig wordt de bezoeker van de apotheek doorverwezen naar zijn of haar huisarts. De bloedsuikertest wordt onder meer uitgevoerd door gecertificeerde vrijwilligers van de patiëntenvereniging Diabetesvereniging Nederland.

De diabetes risicotest is wetenschappelijk onderbouwd en ontwikkeld in samenwerking met de beroepsvereniging van huisartsen.

Kijk op www.apotheek.nl welke apotheek in de buurt deelneemt aan deze actie.
Op www.kijkopdiabetes.nl kan de diabetes risicotest worden gedaan 

Trefwoorden: