vrijdag, 22 oktober 2021

Hoe verlaag ik mijn bloedsuiker?

Mijn bloed is onlangs onderzocht door de huisarts. Nu blijkt mijn suikergehalte op de grens te liggen. Wat kan ik globaal wel en niet eten?
R. Wolffensperger

Kim Vermeulen, diëtist

Een groot misverstand bij mensen met (te) hoge bloedsuikerwaardes is dat er specifieke producten wel of niet gegeten mogen worden. Ook het gebruik van suiker wordt nog wel eens onterecht gemeden. Dat mensen met hoge bloedwaardes geen suiker mogen gebruiken, is achterhaald.

Belangrijker is om gezond te eten en vooral regelmatig verdeeld over de dag. Dus geen maaltijden overslaan! Voor mensen met overgewicht kan het extra verstandig zijn om wat af te vallen. Er is gebleken dat daarmee ook de bloedsuikers een normale en/of lagere waarde kunnen aannemen.

Het is erg moeilijk om concreet aan te geven wat er eventueel in je voeding zou moeten veranderen, aangezien ik je voedingspatroon niet ken. Vind je het prettig om je voedingspatroon eens na te laten kijken? Vraag dan je huisarts voor een verwijzing naar een diëtist in de buurt. Ook als je een gezond gewicht hebt, kan zij tips en adviezen over voeding geven.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!