Is bulgur beter voor diabetici dan rijst?

Getty Images

Ik ben een liefhebber van rijst, maar ik ben lichtdiabetisch. Volgens vrienden is bulgur - zeker voor diabeten - beter dan rijst en ik zie het ook steeds vaker. Is het een geschikt product voor mij?

G. Smit

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

In gekookte bulgur (tarwe) zit ongeveer de helft van de hoeveelheid koolhydraten die in gekookte rijst zitten. U kunt evenveel koolhydraten nemen als mensen zonder een lichte vorm van diabetes. Soms is het nodig om koolhydraten te tellen en ze goed over de maaltijden te spreiden. Als koolhydraten gelijkmatig binnenkomen, kan het lichaam ze namelijk beter verwerken.

Ik raad u aan regelmatig te eten: elke dag drie hoofdmaaltijden, namelijk ontbijt, lunch en avondeten, en maximaal vier keer iets tussendoor.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.