Is koffie na het eten ongezond?

Getty Images

Een paar jaar geleden kreeg ik de diagnose diabetes type 2. Dankzij het verlies van een paar kilo en een dieet zonder vlees ben ik weer gezond verklaard.
Wat mij bezighoudt is het verhaal dat vet slecht is voor diabetici. Dat klinkt logisch. Maar klopt het dat een kopje koffie na de maaltijd de situatie nog veel slechter maakt?

Ton

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Dat vet slecht is, is niet waar. Vet is de afgelopen jaren nogal negatief in de media geweest waardoor veel mensen denken dat vet eten niet goed is. Dit klopt niet. Vetten zijn juist een belangrijk onderdeel van onze voeding. Het gaat er alleen om dat je de juiste vetten binnenkrijgt. De slechte vetten die jij bedoeld, zijn de transvetten. Deze kun je inderdaad beter vermijden. Ze zitten onder andere in bewerkte en gefrituurde voedingsmiddelen.

Gezonde vetten

Daarnaast zijn er natuurlijke vetten die juist gezond voor je zijn. Ze geven je energie en kunnen je zelfs helpen bij het afvallen. Dit komt omdat deze vetten geen rare pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken en de biochemische processen in je lichaam niet verstoren. Daardoor kan de insuline in je lichaam zijn werk gewoon doen. Deze natuurlijke vetten zitten in bijvoorbeeld kokos- en olijfolie, vette vis, avocado en noten. Deze passen goed in een gezonde levensstijl.

Ik begrijp dat het soms lastig en verwarrend kan zijn wat er geschreven wordt over wat gezond is en wat niet. Maar wat het meest belangrijk is, vooral als je op het randje zit van diabetes, is dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft. Maar wat is dat dan? Dit is wat de mens vroeger ook at. Probeer zo natuurlijk mogelijk te eten. Dus vermijd bewerkte voedingsmiddelen en suikers. Dit komt erop neer dat je de volgende voedingsmiddelen kunt eten. Grasgevoerd vlees, vis, ei, noten, groenten, fruit, zaden en pitten, oliën. Om koolhydraten binnen te krijgen kun je quinoa, havermout en zoete aardappel eten. Deze bevatten de langzame koolhydraten die geen snelle bloedsuikerpiek veroorzaken en dus geen negatieve invloed hebben op je insulinegehalte.

Koffie

De conclusie is dat als jij verkeerde vetten eet, dus voeding die rijk is aan transvetten zal dit op alle processen in je lichaam een slechte invloed hebben. Ook een kopje koffie na zo’n vetrijke maaltijd is niet goed. Maar als jij op de juiste gezonde manier eet, kun je prima na je eten een bakje koffie drinken. Mits dit zwarte koffie is zonder suiker en melk. Het zal dan geen negatieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

Ik raad je wel aan om koffie met mate te drinken. Maximaal 2 kopjes per dag. Een teveel aan cafeïne kan een negatieve invloed hebben op verschillende processen in je lichaam maar als je het met mate drinkt zal het geen problemen opleveren.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.