Licht in mijn hoofd door medicijnen?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Sonja Keizers
Hadewych Veys

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: als ik ga wandelen, is het net of ik zuurstof tekortkom. Ik slik de bloeddrukverlager ­amlodipine en van­wege diabetes ook metformine en glimepiride. Kan ik licht in mijn hoofd zijn door die medicijnen?

Als ik ga wandelen, is het net of ik zuurstof tekortkom. Ik slik de bloeddrukverlager ­amlodipine en van­wege diabetes ook metformine en glimepiride. Kan ik licht in mijn hoofd zijn door die medicijnen?

Antwoord:

Ja, dat kan. Welk medicijn deze bijwerking veroorzaakt, is niet meteen te zeggen. Amlodipine geeft meestal alleen bij de start van de behandeling wat duizeligheid, als u nog niet gewend bent aan een lagere bloeddruk. Een licht gevoel in het hoofd kan ook het gevolg zijn van een te lage bloedsuikerspiegel. In dat geval kunnen de diabetespillen (met name glimepiride) de boosdoener zijn. U zult de medicijnen die u krijgt lange tijd moeten gebruiken; daarom is het belangrijk dat u zich er prettig bij voelt. Op dit moment werken ze tegen u. Ze verhinderen een gezonde leefstijl (met veel wandelen en fietsen) die juist zo nodig is bij diabetes. Zoek samen met uw huisarts naar alternatieven die beter voor u werken. Verander telkens maar één medicijn tegelijk, zodat u het resultaat goed kunt beoordelen.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine