'Mensen met diabetes type 2 hebben baat bij time-restricted eating'

Bloedsuikerspiegel daalt door tijdje niet eten

Getty Images

Time-restricted eating (TRE) lijkt een positief effect te hebben bij volwassenen met diabetes type 2, zo ontdekten wetenschappers van Universiteit Maastricht. Door maximaal 10 uur per dag te eten, daalde de bloedsuikerspiegel van de proefpersonen.

"Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de gemiddelde persoon zo’n vijftien uur per dag eet", vertelt onderzoeker Charlotte Andriessen namens de Universiteit Maastricht aan het AD. ,"In een follow-up van die studie werden deelnemers gevraagd om hun voedselinnameperiode terug te brengen naar tien uur. Toen zagen ze dat mensen meer afvielen zonder bewust hun dieet te veranderen." Een andere gecontroleerde studie liet in vijf weken zien dat de insulinegevoeligheid van mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 verbeterde als de voedselinname binnen de zes uur zat, aldus Andriessen.

De vraag was wat dit betekent voor mensen die al diabetes type 2 hebben. Tijdens het onderzoek van Andriessen hielden de deelnemers zich aan de regels van time-restricted eating (ook wel TRE genoemd); een vorm van intermittent fasting. De onderzoekers vroegen de deelnemers om gedurende 3 weken slechts tien uur per dag te eten. Na 18.00 uur mochten ze alleen nog water, zwarte koffie en thee. In de controlefase moesten de deelnemers hun normale dieet over 14 uur verspreiden.

Veilige manier om bloedsuikerspiegel te verlagen

Tijdens de studie werd de bloedsuikerspiegel van de deelnemers gemeten en werd ook gekeken naar het energieverbruik, en het verbruik van vetten, suikers en eiwitten. Daarnaast werd leverglycogeen gemeten, de opslag van suikers in de lever. Wat bleek? Een tijdje niks eten zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel daalt.

"Onze studie laat dus zien dat TRE een veilige en haalbare manier is om de suikerspiegel bij volwassenen met type 2-diabetes te verbeteren", stelt Andriessen in het AD. Wel is er meer onderzoek nodig om te zien hoe de bloedsuikerspiegel exact verlaagd wordt en wat het effect is van TRE op de langere termijn.

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad