donderdag, 7 juli 2022

Mogelijk alternatief voor diabetesprik gevonden

Patiënten met diabetes type 1 kunnen in de toekomst mogelijk hun bloedsuikerwaarden bepalen zonder een irritante vingerprik. Met een speciaal apparaat op de bovenarm in combinatie met een app kan de meting gemaakt worden via onderhuids weefselvocht in plaats van met bloed.

Volgens de onderzoekers wordt met het nieuwe apparaat het aantal hypoglykemieën, een verschijnsel waarbij de patiënt een lage of sterk schommelende bloedsuikerspiegel heeft, met 38 procent teruggebracht. Het apparaat zou de metingen bovendien geheel pijnloos maken.

Sensor en app

Het apparaat bestaat uit een sensor ter grootte van een 2 euromunt die op je arm zit en een app voor de smartphone. Via de app je kun je direct de glucosewaarden uitlezen. De app laat ook een grafiek met waarden van de afgelopen 8 uur zien. Zo is het voor diabetici makkelijker om controle te houden over hun diabetes.

Test in vijf landen

Aan de studie namen 252 patiënten deel gedurende een testperiode van zes maanden. De patiënten werden in twee groepen verdeeld waarbij de ene helft het nieuwe systeem gebruikte en de andere helft de traditionele vingerprik. Het onderzoek werd uitgevoerd in vijf verschillende landen in Europa, waaronder Nederland.

Onderzoekers presenteerden hun resultaten op het jaarcongres van de American Diabetes Association in New Orleans.

Bron(nen):
  • Nu.nl