donderdag, 7 juli 2022

Specialisten pleiten voor suikertaks

Diabetesspecialisten willen een wereldwijde suikerbelasting. In aanloop naar de G20 op 14 en 15 november roepen de specialisten wereldleiders op suikertaksen te heffen in de strijd tegen overgewicht en obesitas. Dat meldt nu.nl.

De Internationale Diabetes Federatie (IDF) stelt dat er met een belasting op suiker vele levens gered zouden kunnen worden. Ook zorgt het voor een forse besparing in de gezondheidszorg. Nieuwsdienst Reuters meldt dat het IDF de wereldleiders vraagt diabetes en obesitas, naast geopolitieke en financiële onderwerpen, te bespreken tijdens de G20. Zo'n 90 procent van de diabetespatiënten heeft diabetes type 2, dat gelinkt wordt aan overgewicht.

Specialisten stellen dat er iedere 6 seconden iemand sterft door de gevolgen van diabetes en dat daarmee meer mensen sterven aan diabetes dan aan hiv, tuberculose en malaria samen. De meeste landen zouden volgens IDF zo'n 5 tot 20 procent van hun gezondheidsbudget aan diabetes moeten uitgeven.

In 2040 zal volgens onderzoek van IDF één op de tien volwassenen diabetes hebben. 642 miljoen mensen hebben dan naar verwachting diabetes, tegen 415 miljoen in 2015.

Bron(nen):
  • Nu.nl