Helpt cola tegen misselijkheid?

Cola tegen misselijkheid? 'Als je er in gelooft, helpt alles'

cola
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: helpt cola tegen misselijkheid?

Als je misselijk bent, dan heb je vast weleens te horen gekregen dat je dan een glaasje cola moet drinken om je weer beter te voelen. Maar helpt dit ook echt?

Cola helpt niet tegen misselijkheid

Helaas, er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola helpt tegen maag-darmproblemen als buikpijn of misselijkheid. Wel is er onderzoek gedaan naar suggestie bij misselijkheid, vertelde Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, tegen EenVandaag. "In dat onderzoek zie je dat misselijkheid bij de helft van de mensen vanzelf over gaat. Bij een groot deel van de andere helft gaat het over als je de mensen 'wat dan ook' geeft en daarbij zegt dat het helpt. Dat wat dan ook kan een of ander pilletje zijn of een drankje of suggestieve gesprekken en dus ook cola. Er zit verder niets in cola wat echt helpt, maar als je er in gelooft helpt alles."

Boeren laten door cola

Vaak wordt gezegd dat je door het drinken van cola boeren laat, waardoor je snel van dat misselijke gevoel af bent. Het klopt inderdaad dat je door het koolzuur dat in cola zit, boeren moet laten. Maar ook hier is geen wetenschappelijke onderbouwing voor, legt Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, uit aan hln.be. “Het kan natuurlijk zo zijn dat het een gevoel van verlichting geeft. Als dat het is, zou ik toch eerder aanraden om koolzuurhoudend water in de plaats te drinken. Daar ga je ook van boeren en dan krijg je in elk geval de suikers uit de cola niet binnen.”

Cola als geneesmiddel

De theorie dat cola zou helpen tegen misselijkheid, komt waarschijnlijk doordat Coca-Cola in 1886 werd bedacht door de Amerikaanse arts en apotheker John Pemberton. Hij bracht het drankje als geneesmiddel op de markt en beweerde dat het zou helpen tegen allerlei gezondheidsklachten, waaronder misselijkheid.

Wat wél (bewezen) helpt tegen misselijkheid

Van bepaalde voedingsmiddelen is daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen dat ze helpen tegen misselijkheid. Zo hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat gember een positieve werking heeft op de maag en de spijsvertering. En dat de wortelknol in het bijzonder helpt bij misselijkheid door wagenziekte, zwangerschapsmisselijkheid en misselijkheid door chemotherapie. Dat komt door een stofje in gember dat zich als serotonine gedraagt in je anti-braakcentrum om het gevoel van overgeven te verminderen.

Daarnaast kun je pepermunt proberen, bijvoorbeeld pepermuntthee of pepermuntolie. Ook van pepermunt is bewezen dat deze kruid kan helpen bij het verlichten van milde misselijkheid en maagklachten.

Placebo-effect

Drink je toch liever een glaasje cola om van dat misselijke gevoel af te komen? Dan kun je dat natuurlijk gerust blijven doen. Want als je gelooft dat het jou helpt, dan doet dat het ook volgens het placebo-effect.

Neem bij aanhoudende of ernstige misselijkheid contact op met je (huis)arts om de oorzaak te achterhalen en een juiste behandeling te krijgen.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • EénVandaag
  • ad.nl