Zo gezond is gember

Huis- én wondermiddel?

Getty Images

Geen zwangere, misselijke vrouw die niet het advies heeft gekregen om gember te nemen tegen de misselijkheid. In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag en de spijsvertering. Maar dat niet alleen, gember zou ook heilzaam werken bij de griep en zelfs darmkanker kunnen voorkomen.

Wat is gember precies? Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd het gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Gember eet je niet puur, je maakt er wel gerechten lekkerder mee. Je kunt gember als verse knol kopen, maar ook gekonfijt, als poeder of als siroop.

In de Chinese geneeskunde staat gember bekend om het positieve effect op de spijsvertering, het maaggebied en de longen. Daarnaast zou gember pijnstillend werken. Inmiddels is het niet meer alleen de Chinese geneeskunde die in de heilzame werking van gember gelooft. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat gember ontstekingsremmende stoffen bevat.

Darmkanker

Ook is er onderzoek gedaan dat heeft uitgewezen dat gember de vorming van tumoren kan helpen voorkomen. Onderzoek van de University of Michigan laat zien dat bepaalde bestanddelen die in gember zitten wellicht een rol spelen in de preventie van darmkanker. De eerste onderzoeksresultaten zijn gunstig. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het daadwerkelijk zo is. Daarbij bracht het slikken van een gembersupplement een aantal bijwerkingen met zich mee zoals winderigheid, brandend maagzuur en maagklachten.

Diabetes

Daarnaast lijkt gember effectief te zijn bij diabetes. Australische wetenschappers van de University of Sydney ontdekten namelijk dat gember het bloedglucose onder controle houdt. De wortelknol blijkt in staat om onafhankelijk van insuline de glucose opname in de spiercellen te verhogen. Ook hier moet eerst nog verder onderzoek naar worden gedaan.

Griep

Waar gember zeker tegen helpt, is bij misselijkheid en bij griep. Gember wordt vaak gebruikt om deze klachten te verzachten. Voeg vers geraspte gember toe aan ander voedsel of neem een glas gemberthee of gemberbier.

Migraine

Dat gember bij migraine helpt, is ook uit onderzoek gebleken. Sumatriptan, een medicijn tegen migraine, werd vergeleken met een achtste van een theelepel gemberpoeder. Wat bleek: de gember werkt net zo goed en net zo snel als het medicijn. Daarbij had twintig procent bij het medicijn last van bijwerkingen als hartkloppingen, duizeligheid en brandend maagzuur, terwijl er bij het gemberpoeder maar een op de vijfentwintig mensen aangaf wat last van hun maag te hebben. Geen verkeerde uitkomst, al is het maar omdat een achtste van een theelepel veel goedkoper is dan het medicijn.

Menstruatieklachten

Ook bij menstruatiepijn lijkt gember te kunnen helpen. Bij een onderzoek kregen vrouwen tijdens de eerste drie dagen van hun menstruatie driemaal een vierde van een theelepel gemberpoeder toegediend. Op een schaal van 1 tot 10, verlaagde de pijn van deze groep van zeven naar vijf, terwijl de groep die een placebo toegediend kreeg geen verandering merkte. Zelfs bij een achtste van een theelepel gemberpoeder verlaagde de pijn van acht naar zes. Uiteindelijk werd gemberpoeder vergeleken met ibuprofen en jawel: de gember werkte net zo goed.

Bij het kopen van gember moet je er op letten dat de knollen stevig zijn en niet uitgedroogd. Als er uitlopers aan de knollen zitten, is dat geen probleem. Die kun je gebruiken, wel is de smaak minder sterk. Verse gember kun je zo'n twee tot drie weken in een open plastic zakje in de groentela van je koelkast bewaren. Gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maandenlang bewaren.

Zo schil je gember

Bij het schillen van gember snij je al snel meer dan de schil weg. Dit kun je makkelijk oplossen door de gember te schillen met een lepel. Bekijk hier hoe je dat doet.



Hou je van gember? Ter inspiratie een aantal recepten waarin gember verwerkt zit op een rij:

Auteur 
Bron 
  • Groenten Fruit Bureau