Is drinken tijdens het eten ongezond?

Getty Images

Is het slecht voor je spijsvertering om iets te drinken tijdens het eten?

Anna

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het is niet slecht om iets te drinken bij het eten, ook niet voor je spijsvertering. Er wordt wel beweerd dat drinken helpt om darmen te ontslakken of te ontgiften of dat drinken helpt tegen verstopping of obstipatie. Dit is niet bewezen. Ook is niet bewezen dat veel drinken zorgt voor een mooiere huid.

Vocht

Dranken leveren vocht en houden daardoor de urineproductie op gang, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd uit het lichaam. Water, thee en koffie zonder suiker en frisdranken zonder energie, bevatten de minste calorieën. Tannines uit thee kunnen mineralen zoals calcium en ijzer binden waardoor ze niet meer beschikbaar zijn voor opname in de darm. Bij een gevarieerde voeding blijkt dit echter geen noemenswaardig effect te hebben op de voorziening met deze stoffen in het lichaam.

Risico

Sommige dranken kunnen risico’s opleveren voor de gezondheid als je er te veel van drinkt, ongeacht of dit bij de maaltijd is of niet. Dat geldt voor: alcohol, vruchtensappen, frisdranken en energiedrankjes.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.