zondag, 14 augustus 2022

Is frisdrank ongezond?

Ik drink elke dag ongeveer zes glazen fris. Meestal is dit frisdrank met prik, of sap/drank zonder prik. Ik heb gehoord dat dit ongezond is. Maar klopt dat ook?
Chrissy

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het klopt inderdaad dat frisdrank en sap niet goed is voor je gezondheid. Dat komt omdat deze dranken vaak heel veel suiker bevatten en dus ook veel calorieën. Een glas frisdrank bevat ongeveer 6,5 suikerklontje en levert ongeveer 100 kilocalorieën. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2.

Zuren

De light-frisdranken leveren bijna geen calorieën. Deze dranken bevatten wel zuren die het gebit aantasten. Water, koffie en thee zonder suiker zijn goede keuzes. Ze leveren een positieve bijdrage aan je gezondheid en er zitten geen calorieën in. Daarom staan deze dranken ook in de Schijf van Vijf. Hier vind je meer informatie over dranken in de Schijf van Vijf.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.