zondag, 14 augustus 2022

Water met citroensap slecht voor lever?

Ik begin iedere morgen met een uitgeperste citroen in een groot glas water. Nu heb ik gehoord dat dit ongezond is voor de lever. Is dat waar?
Frouke

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Er is niets mis mee om elke dag een glas water met uitgeperste citroen te drinken. Dat dit ongezond zou zijn voor de lever is onzin.

Wel kan een zure drank de glazuurlaag van het gebit aantasten. Om aantasting van het gebit te beperken, raden we aan niet vaker dan 7 keer per dag (inclusief hoofdmaaltijden) iets te eten of te drinken. Een glas water met citroen geldt als een drinkmoment, maar je kunt het ook combineren met een maaltijd. Dan tellen de maaltijd en het citroenwater samen als één moment. Andere schadelijke effecten zijn niet te verwachten.

Tegelijkertijd kunnen er ook geen wonderen worden toegeschreven aan water met citroen. Het is een fabel dat het goed is voor je vetverbranding of zou helpen bij afvallen. Dat is niet bewezen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.