Ik heb seborroïsch eczeem met veel jeuk. Wat kan ik daar aan doen?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

jeuk op hoofd
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: ik heb seborroïsch eczeem met veel jeuk en korsten op mijn hoofd. Wat kan ik hieraan doen?

Ik heb seborroïsch eczeem met veel jeuk en korsten op mijn hoofd. Wat kan ik hieraan doen?

Dit is gelukkig een vrij onschuldige huidaandoening, maar dat maakt het niet minder vervelend. De klachten worden veroorzaakt door een gist. Iedereen heeft gistcellen op de huid, maar soms gaan ze ­harder groeien en kunnen dan jeuk en schilfering geven. Als het op je hoofdhuid zit, heet het roos. Crèmes met corticosteroïden kunnen ­helpen om de ontstekingen te ­onderdrukken. Een crème tussen je haren smeren is best lastig. Er ­bestaan ook smeersels (dunnere crèmes) met corticosteroïden, die makkelijker aan te brengen zijn. Een andere aanpak is om de gist te bestrijden met een antischimmel­middel. Van het middel ketoconazol is een speciale gel voor de hoofdhuid beschikbaar. Als je het goed behandelt, is de eczeem binnen een paar weken weg. Tips om te voorkomen dat de klachten weer terugkomen zijn: gebruik een shampoo zonder parfum, draag geen muts of pet, en zorg dat je niet te veel stress hebt.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine