donderdag, 3 december 2020

'Blijvende seksuele problemen na antidepressiva'

Mensen die antidepressiva slikken kunnen, ook nadat ze gestopt zijn met de medicijnen, last blijven houden van seksuele problemen zoals erectiestoornissen, verminderde zin in seks en problemen met het krijgen van een orgasme. Dat meldt De Volkskrant.

Lareb, dat bijwerkingen van medicijnen registreert, publiceert binnenkort een artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie waarin wordt gewaarschuwd voor dit verschijnsel. "Dat mensen tijdens het gebruik van antidepressiva last kunnen hebben van stoornissen op seksueel gebied, was al bekend. Dat staat ook gewoon in de bijsluiter", legt de woordvoerder uit. "Maar dat geldt niet voor stoornissen na het stoppen met de medicijnen."

Het Lareb ontving negentien meldingen in een periode van meer dan tien jaar. Niet veel, maar het centrum ziet het wel als een signaal: het verschijnsel is onbekend en er is veel schaamte mee gemoeid.

Bijsluiter
Het bijwerkingencentrum vindt dat er meer onderzoek moet komen en dat mogelijk de bijsluiters aangepast moeten worden. Het Lareb heeft melding gedaan bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De klachten doen zich vooral voor bij een bepaalde groep antidepressiva, de zogenaamde SSRI's. Zoals bijvoorbeeld Prozac en Seroxat. Medicijnen die veel gebruikt worden.

Bron(nen):