Wat is het verschil tussen een erectiestoornis en impotentie?

Getty Images

Wanneer het gaat om mannenkwalen hoor ik vaak allerlei termen: impotentie, erectieklachten, disfuncties, etc. Wat is het verschil tussen al deze klachten?

J.K.

Henriëtte Schoones, seksuologe en relatiedeskundige:

Impotentie, erectieproblemen, erectiele disfuncties of erectiestoornissen zijn termen die soms door elkaar worden gebruikt.

Impotentie betekent letterlijk de onmacht of het onvermogen om tot gemeenschap te komen. Tegenwoordig gebruiken seksuologen deze term echter niet meer, omdat hij een beetje manonvriendelijk is. Hij tast het manbeeld te veel aan.

Een man heeft een erectieprobleem als hij ten aanzien van zijn erectie niet beleeft wat hij zou willen beleven. Of wanneer hij in bed niet kan wat hij zou willen kunnen. Of het werkelijk een probleem is, ligt er aan of die persoon dat zelf als een probleem ervaart. 

Erectiele disfunctie is het herhaald niet (voldoende) kunnen krijgen of behouden van een erectie voldoende voor een bevredigende seksuele activiteit.

Van een erectiestoornis of seksuele disfunctie is dus over het algemeen sprake bij het ontbreken van of een verminderde seksuele respons. Er is dan geen lichamelijk reactie.

Erectieverlies kan een stoornis genoemd worden, maar hoeft door een man niet vanzelfsprekend als probleem ervaren te worden. De term seksuele disfunctie is afkomstig uit de medische wereld. Ook hier geldt dat niet elke man dit als even storend zal ervaren.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.