Misvattingen over (im)potentie

'Komt vanzelf wel goed schatje'

Getty Images

Er doen heel wat wilde verhalen de ronde over (im)potentie. Wat klopt niet en hoe zit het wel?

Grote neus betekent groot geschapen

De grootte van de neus (of van de handen en voeten) zegt niets over de afmetingen van het mannelijk geslachtsorgaan en al helemaal niet over de potentie.

Alcohol helpt

Alcohol bevordert wel de lust, maar niet de potentie. Voor vrouwen hebben een paar drankjes meestal niet zo veel invloed op de seksuele prestaties, bij mannen ligt dat anders. Mannen kunnen moeilijker tot een hoogtepunt komen wanneer het alcoholgehalte in hun bloed te hoog is. Zwaar drinken kan de seksuele prestaties zelfs sterk beïnvloeden; het kan leiden tot lever- en zenuwenbeschadiging en uiteindelijk tot erectiestoornissen.

Kale mannen zijn potenter

Mannen met een kaal hoofd hebben de reputatie onvermoeibare minnaars te zijn. Dat lijkt niet helemaal uit de lucht gegrepen. Een Griekse arts stelde vast dat mannen met een hoge concentratie dihydrotestosteron (DHT) vaker een orgasme hebben dan mannen met een lager DHT-niveau. Toeval of niet: een hoge concentratie DHT is ook een oorzaak van kaalheid.

Erectieproblemen gaan vanzelf over

Afwachten tot het vanzelf overgaat, is het slechtste advies dat je maar kunt bedenken. Bij oudere mannen nemen de problemen vaak toe, simpelweg door het ouder worden. En bij jongere mannen kunnen de problemen verergeren door faalangst, die vaak steeds sterker wordt. Kortom: hoe langer een erectieprobleem bestaat, hoe moeilijker het wordt het tij te keren. Het juiste advies is: niet afwachten, en een afspraak maken met de huisarts.

Het is voor een man ongezond om niet tot een hoogtepunt te komen

Nee, fysiek is dit niet schadelijk en het gaat ook niet ten koste van volgende erecties.

Een erectiestoornis zit tussen de oren

Op jonge leeftijd spelen psychische invloeden inderdaad vaak een  rol, maar op latere leeftijd zijn lichamelijke problemen een waarschijnlijkere oorzaak. Als een man wel ochtenderecties heeft, als hij wel een erectie krijgt bij zelfbevrediging en als de problemen plotseling beginnen, dan duidt dat op een psychische oorzaak, zoals onzekerheid over seksueel presteren. Beginnen de problemen geleidelijker en zijn er ook geen ochtenderecties meer, dan ligt een lichamelijke oorzaak meer voor de hand. Als een man eenmaal een erectiestoornis heeft, kan hij op den duur ook faalangst ontwikkelen. En andersom: als de erectieproblemen dankzij een behandeling verminderen, kan dat weer vertrouwen geven in het eigen kunnen, waardoor de faalangst afneemt.

Erectiestoornissen horen bij het ouder worden

Erectiestoornissen komen op elke leeftijd voor, maar oudere mannen hebben er vaker last van. Uit onderzoek blijkt dat 14 procent van alle Nederlandse mannen er last van heeft. In de leeftijdsgroep van 41 tot 50 jaar heeft 14 procent een erectiestoornis, bij mannen tussen 51 en 70 jaar 30 procent en bij 71- tot 80-jarigen is het 42 procent. Maar weinig mannen gaan ervoor naar de huisarts. Nog geen vier van de duizend consulten gaan over erectieproblemen. En de mannen die naar de huisarts gaan, doen dat pas na zo'n twee jaar. Dat komt niet alleen door schaamte; oudere mannen ervaren een erectiestoornis minder vaak als een probleem en zoeken er dus geen hulp voor. Maar of het er 'nu eenmaal bij hoort' kunnen alleen de man zelf en zijn partner bepalen.

Eieren zijn goed voor de potentie

Sperma bestaat uit eiwit, dus als je eiwit eet, krijg je meer sperma. Jammer, maar dat klopt niet. Er is geen verband tussen eieren eten en het vermogen om vaker te ejaculeren. De uitzondering: als je een aangetoond eiwittekort hebt, kan een extra eitje geen kwaad om sperma aan te maken.

Hoe ouder je wordt, hoe minder zin je hebt in seks

Leeftijd heeft niets te maken met de zin in seks. Sterker nog, als je wat ouder bent, hoef je je niet meer druk te maken over ongewenste zwangerschap en let je er misschien ook niet meer zo op of je er tijdens het vrijen nog wel op je voordeligst uitziet. Zijn er lichamelijke problemen, zoals artritis, dan kan dat de zin wel doen afnemen.

Er is weinig verschil tussen erectiepillen

Er zijn grofweg drie soorten erectiepillen, die in werking én gebruik nogal van elkaar verschillen. Welke soort geschikt is, hangt vooral van de persoonlijke situatie af. Bespreek daarom met de huisarts welke erectiepil voor jou de beste is.

De huisarts geeft vanzelf de beste erectiepil

Een patiënt die de huisarts om een bepaalde erectiepil vraagt, krijgt die soms zonder meer voorgeschreven. Reden: ook de huisarts kan het moeilijk vinden om over seksualiteit te praten. Omdat je als patiënt gebaat bent bij een juiste voorlichting over de verschillende middelen, kun je beter niet om een recept voor een bepaalde erectiepil vragen, maar om informatie over de verschillende middelen. Zo kun je pas de erectiepil kiezen die het beste past bij de eigen situatie.

Erectiepillen kun je ook via internet bestellen

Zo’n 97 procent van de erectiepillen die op het internet worden aangeboden, zijn neppillen (bron: RIVM). Die werken niet, en kunnen bovendien een gevaar voor de gezondheid opleveren. De nepmiddelen bevatten soms de vreemdste ingrediënten, zoals inkt en plastic. En heb je geen nepmiddel gekregen, maar een echte erectiepil, ook dan is er gevaar voor de gezondheid. Ieder medicijn kan immers bijwerkingen hebben.

Er is geen verband tussen een vergrote prostaat en erectieproblemen

Van de circa 800.000 mannen met een erectiestoornis heeft ongeveer de helft ook een goedaardige vergroting van de prostaat. Met andere woorden: deze twee 'aandoeningen' komen dus juist heel vaak tegelijk voor.

Je kunt zelf niets doen tegen erectieproblemen

Toch wel. Meer bewegen (minimaal dertig minuten per dag) is de enige maatregel die volgens wetenschappelijk onderzoek helpt. Andere maatregelen, zoals stoppen met roken of afvallen, zorgen wel dat erectiestoornis niet verergert, maar zullen het probleem niet verminderen. Meer bewegen is goed voor de bloedvaten en die zijn weer cruciaal voor het krijgen van een goede erectie. Stoppen met roken en overgewicht aanpakken, is óók goed voor de doorbloeding, maar de schade die roken en overgewicht aanrichten, is niet zo makkelijk ongedaan te maken.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine