'Dat zijn erectie af en toe verdwijnt, vindt hij verontrustend'

Column van seksuoloog Ingeborg Timmerman

vrouw-man
Getty Images

Ingeborg Timmerman schrijft als seksuoloog en psychotherapeut columns over seks en psyche. Deze keer: een man die na een verwijzing van de huisarts op spreekuur komt en wil weten of hij erectiepillen nodig heeft.

Hij komt langs na een verwijzing van de huisarts. “Die wilde mij erectiepillen voorschrijven, maar dat zie ik niet zo zitten”, zegt hij. Als seksuoloog heb ik wat langer de tijd voor een consult. Hij is begin vijftig en vertelt dat hij acht jaar geleden weduwnaar is geworden. Zijn vrouw en hij waren elkaars eerste liefde. Het was geen gemakkelijke relatie, maar hij heeft haar als vanzelfsprekend bijgestaan in haar ziekteproces.

"Ik leef best bewust. Ik sport, eet gezond, zwem het hele jaar door dagelijks in een meertje in de duinen en ik heb werk dat ik heel leuk vind. Ik vond het leven best goed zo. Maar nu ben ik een vrouw tegengekomen die mij volledig overdonderd heeft. Ik denk dat ik verliefd op haar word, ze maakt me blij en onzeker tegelijkertijd."

Hij wijdt uit over hoe ze elkaar hebben leren kennen en dat hij ineens met haar in bed lag. Hij is verbaasd over haar sensualiteit, haar directheid, haar gerichtheid op genot. "Zij stuurt me in bed. Ze zegt gewoon wat ik kan doen om een orgasme te krijgen en ze krijgt er zelf meerdere tijdens een vrijpartij. Ik wist niet dat dit bestond en merk dat ik er een beetje door dichtklap. Het is echt heel opwindend, maar af en toe merk ik dat ik geen erectie heb. Dat vind ik verontrustend."

Gelukkig kan ik hem geruststellen. Hij heeft me verteld dat hij zijn leven lang op een bepaalde manier aan zelfbevrediging heeft gedaan: met behulp van porno bracht hij zichzelf binnen enkele minuten naar een hoogtepunt. Nu ligt hij ineens uren te vrijen, en dat is zijn seksuele informatieverwerkingssysteem niet gewend. Het is normaal dat zijn penis niet aldoor hard blijft, maar dat de erectie weer terugkomt als zijn penis op de juiste manier gestimuleerd wordt. Gelukkig laat zijn nieuwe vriendin hem niet afhaken als hij opmerkt dat hij geen erectie heeft. Daarom twijfelt hij of erectiepillen wel nodig zijn. Als hij aan zelfbevrediging doet, heeft hij immers ook altijd een erectie.

Er is inderdaad geen enkele reden om medicatie te gebruiken. Bij goede stimulatie volgen een erectie en een orgasme. Hij leert gewoon nieuwe dingen: als je wat langer vrijt en je bent geen twintig meer, kan een erectie even wegvallen. Maar alleen om weer op te laden voor de volgende ronde.

Lees ook haar vorige column: 'Ik wil wat hij heeft: ik wil ook lekkere seks'

Dit artikel verscheen eerder in +Gezond april 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Ingeborg Timmerman werkt sinds 1990 als seksuoloog en is daarnaast psychotherapeut. Samen met Carlie van Tongeren heeft ze het boek Zin in Seks! geschreven.