Kunnen de zwellichamen in mijn penis defect of lek zijn?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

man depressief op bed
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik ben een man van 74 jaar en kamp al jaren met erectieproblemen. Kunnen de zwellichamen in mijn penis defect of lek zijn?

Ik ben een man van 74 jaar en kamp al jaren met erectieproblemen. Ik heb geen erecties in mijn slaap en ook niet in de ochtend. Ik heb al van alles geprobeerd (Viagra, Levitra, Spedra) en ook Androskat ingespoten. Ik had wel last van een hoge bloeddruk en kreeg daar medicijnen voor. Kunnen de zwellichamen in mijn penis defect of lek zijn? Is het mogelijk dat erecties nog terugkomen door medicijnen of door de toediening van testosteron? Mijn inmiddels overleden vrouw had kanker, dus toen was ik niet zo met seks bezig. Ook mijn huidige partner heeft overigens niet echt behoefte aan meer activiteit.

Ik vraag me af waar uw behoefte ligt, dat is iets om uit te zoeken. Voor een goede erectie is voldoende seksuele stimulatie nodig en ik lees tussen de regels door dat u die niet ontvangt van uw partner. Een seksuoloog kan samen met u achterhalen wat u precies wil. Verder kan matigen met alcohol, stoppen met roken, voldoende beweging en gezonde voeding goede erecties bevorderen. Terugkomend op een mogelijke lichamelijke oorzaak: krijgt u bij masturbatie wel een erectie? Zo niet, dan zou bij u de hoge bloeddruk of een bijwerking van medicijnen kunnen leiden tot problemen. U schrijft niets over een abnormale stand van de penis, dus ik neem aan dat die normaal is. Defecte of lekkende zwellichamen ziet men enkel bij trauma’s, bijvoorbeeld een penisbreuk. 

Testosteron toedienen gebeurt alleen bij tekenen van een testosterontekort, dan gaat het om verminderde opwinding/zin in combinatie met extreme moeheid, prikkelbaarheid, geheugenstoornissen, stemmingsveranderingen en spierzwakte. Wat een uroloog verder voor u kan betekenen, zijn de door u vermelde injecties in de zwellichamen, het voorschrijven van Alprostadilcrème en het aanbrengen van een penisprothese. Hiervoor is veel actie nodig. Hebt u dit ervoor over?

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in Plus Gezond april 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond