zaterdag, 5 december 2020

Mannen gebaat bij bekkenbodem trainen

Mannen die last hebben van vroegtijdige zaadlozing zouden hun bekkenbodemspieren moeten trainen. Dat stellen onderzoekers van de Sapienza Universiteit in Rome.

Zij hebben 40 mannen tussen de 19 en 46 jaar bestudeerd, die al levenslang last hadden van te snel klaarkomen. De deelnemers probeerden eerder verschillende behandelmogelijkheden waaronder crèmes, antidepressiva en gedragstherapie. In dit onderzoek leerden ze oefeningen om de bekkenbodemspieren te trainen. Deze training hielden ze twaalf weken vol.

Onderzoek

Aan het begin van het onderzoek was de gemiddelde tijd tot de ejaculatie 32 seconden. Na drie maanden trainen, verbeterde dit tot bijna 2,5 minuut. Bij vijf mannen in het onderzoek was geen sprake van significante verbetering.

"Dit is een klein onderzoek, dus het effect moet nog worden aangetoond in een groter onderzoek", aldus hoofdonderzoeker Antonio Pastore. "De resultaten zijn in ieder geval heel positief. Het seksleven en het zelfvertrouwen van de mannen verbeterden ook. Daarbij zijn de oefeningen makkelijk uit te voeren en is er geen sprake van bijwerkingen."

Trainen

Het trainen van de bekkenbodemspieren wordt vaak toegepast om incontinentie te behandelen, vooral na een prostaatkankeroperatie. De oefeningen waren al wel getest bij mannen met tijdelijke vroegtijdige zaadlozing, maar niet bij mannen die dit probleem al gedurende langere tijd hadden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op het European Congress of Urology in Stockholm.

Bron(nen):
  • WebMD