Penisverlengende operatie

Ontevreden over je geslachtsdeel

Getty Images

Veel mannen zijn ontevreden over de lengte van hun geslachtsdeel. Sommige van deze mannen voelen zich zelfs minderwaardig, vermijden contacten, ontwikkelen een obsessie rond de penis of worden depressief. Voor een deel van hen is dit zelfs een reden om naar de plastisch chirurg te stappen.

In de meeste gevallen is de penis niet minder groot dan het gemiddelde, maar is er sprake van een psychisch probleem. Veel mannen denken dat hun geslacht kleiner is dan dat van een ander. Een penisvergroting heeft dan meestal geen nut: ook na een vergroting vindt de man zijn geslacht nog te klein.

Psychische en lichamelijke oorzaken

In een kliniek of ziekenhuis wordt daarom eerst bekeken of de wens naar een langere penis samenhangt met psychische of lichamelijke problemen.

Een operatie wordt meestal alleen uitgevoerd als de penis te klein is door een medische oorzaak, zoals een aangeboren afwijking. Wanneer het om een geestelijk probleem gaat is het effectiever om psychische hulp te zoeken.

Penisvergrotende methoden

Mailboxen zitten vaak vol met spam over penisvergrotingen. Tabletten, crèmes en zuigpompen beloven fantastische resultaten. Helaas is dit een illusie. Dit soort middelen hebben meestal geen enkel effect.

Ook hormoonkuren helpen niet, behalve als het om bepaalde lichamelijke aandoeningen gaat. Soms worden er zelfs gewichten aan het geslacht gehangen! Dit werkt alleen als er op jonge leeftijd mee begonnen wordt. Veel methoden zijn ook niet zo onschuldig als ze lijken. Apparaten kunnen de penis bijvoorbeeld blijvend beschadigen. Als een penisvergroting een reële optie is, kan het beste worden gekozen voor een operatie.

Operatie

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke of algehele verdoving. In de schaamstreek wordt een sneetje gemaakt boven de basis van de penis. In het lichaam wordt de penis op zijn plaats gehouden met ophangbandjes. Deze worden doorgesneden en op een andere plaats vastgemaakt.

Hierdoor zal de penis naar voren bewegen en langer worden. Het resultaat is een verlenging van één tot drie centimeter in slappe toestand. In erectie is er een gering effect. De verlenging zal pas na drie maanden zichtbaar zijn, als het wondvocht is weggetrokken.

Een penisverlengende operatie is niet heel zwaar. Het kan achteraf wat pijnlijk zijn, omdat men tijdens de operatie in de buurt komt van het schaambod. Ook ontstaan er regelmatig lichamelijke klachten, zoals pijnlijke zwellingen door wondvocht. Normaal gesproken is de pijn na twee weken verdwenen.

De eerste dagen na de ingreep wordt aangeraden om rust te nemen. Seksuele activiteit moeten zes weken vermeden worden. Patiënten worden voor, tijdens en na een operatie over het algemeen niet begeleid door een psycholoog. Hoeveel mannen een penisverlengende operatie ondergaan, is niet bekend. Het is wel duidelijk dat het niet om grote aantallen gaat.

Teleurstelling na de operatie

Ondanks dat een penisverlengende operatie duizenden euro's kost, kan het resultaat teleurstellend zijn. Bijvoorbeeld doordat de man vooraf een te hoge verwachting had, of doordat de vergroting niet optimaal is. Voor de operatie is namelijk moeilijk te voorspellen hoe de verlenging uitpakt.

Toch zijn er ook veel mannen die tevreden zijn met het resultaat. Het litteken is nauwelijks zichtbaar en wordt na verloop van tijd bedekt door het schaamhaar. Bij donkere mannen kan het litteken er wat lelijker uitzien.

Testje voor de mannen

Is je penis klein, gemiddeld of bovengemiddeld?
• Klein (er is dan sprake van een micropenis): een penis kleiner dan 3,8 cm. Dit is gemeten aan de bovenkant van de slappe penis, vanaf het schaambeen tot het topje, terwijl deze wordt uitgetrokken tot maximale lengte.
• Gemiddeld: in slappe toestand 9,8 cm (met een spreiding van 6 tot 11,5 cm, gemeten vanaf het schaambeen tot de punt van de eikel), in stijve toestand 14,8 cm (met een spreiding van 11 tot 21 cm).
• Bovengemiddeld: boven de 11,5 cm in slappe toestand en boven de 21 cm in erectie.

Auteur