Veel zout in kant-en-klare kerstproducten

Getty Images

AMSTERDAM - Kant-en-klare maaltijden, voorverpakte soepen en snacks vinden gretig aftrek in de aanloop naar de feestdagen. Handige producten, maar in veel van deze producten zit veel zout. Hiervoor waarschuwt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert om, ook tijdens de feestdagen, de zoutconsumptie te beperken tot 6 gram (een afgestreken theelepeltje) per dag. Een te hoge zoutinname kan namelijk het risico vergroten op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of maagkanker.
 
Dr. Rachel Thompson, wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Onze zoutinname komt voor het grootste deel uit bewerkte producten die we dagelijks consumeren, zoals brood, kaas en vleeswaren. Zelfs zoete producten, zoals koekjes bevatten vaak veel zout, ook al proef je dit niet altijd. In combinatie met zoutrijke kant-en-klare producten wordt het dan moeilijk om je aan de gezonde norm van minder dan 6 gram zout per dag te houden."

Tips voor een gezond kerstdiner
Om te voorkomen dat je te veel producten met zout in huis haalt voor de kerstdagen kun je het beste zelf je maaltijden bereiden met verse producten. Ook is het raadzaam de voedingsinformatie op het etiket te raadplegen.

Auteur 
Bron 
  • Wereld Kanker Onderzoek Fonds