Hoeveel calorieën verbrand je op een elektrische fiets?

En hoeveel calorieën met een gewone fiets?

Getty Images

Een elektrische fiets is een milieuvriendelijk en gezonder alternatief voor de auto. Maar hoeveel calorieën kun je ermee verbranden? En hoeveel verschilt dit met een gewone fiets?

Verbrand je nou wel of geen calorieën met een elektrische fiets?

De discussie over het al dan niet gezond zijn om een e-bike te gebruiken laait regelmatig weer op: tegenstanders zeggen dat de motor al het werk doet; voorstanders zullen inbrengen dat je ook op een e-bike moet bewegen. Maar over het algemeen kunnen we er kort over zijn: een e-bike gebruiken is zeker niet ongezond en je kunt er wel degelijk calorieën mee verbranden.

Verschillende factoren

Hoeveel calorieën je verbrandt, hangt af van verschillende factoren. Een daarvan is je snelheid: het is natuurlijk logisch dat je meer calorieën verbrandt als je harder fietst. Maar ook het reliëf op de route speelt een rol: hoe heuvelachtiger het gebied, hoe meer inspanning het fietsen kost. En ook je lichaamsgewicht heeft invloed: over het algemeen verbrand je meer calorieën met een hoger gewicht. Maar het belangrijkste is wel de mate van ondersteuning: hoe hoger je deze zet, hoe minder je zult verbranden.

Het verschil

Als uitgangspunt nemen we een fietstocht van een uur met een snelheid van 18 km/h en een lichaamsgewicht van 70 kg. Op een elektrische fiets met gemiddelde trapondersteuning verbrand je in dit uur zo’n 250 calorieën. Verhoog je de mate van ondersteuning, dan wordt dit aantal nog minder. Als je op een gewone fiets zou fietsen, zou je met dezelfde fietstocht zo’n 405 calorieën verbranden.

Is het gebruik van een e-bike dan minder gezond?

Het aantal in calorieën is een groot verschil, maar dat wil niet per se zeggen dat het gebruik van de e-bike minder gezond is dan een gewone fiets. Er is zelfs een Europees onderzoek dat aantoont dat het gebruik van een e-bike net zo gezond is als de gewone fiets.

Het PASTA-project

Het onderzoek is gehouden onder ruim 10.000 fietsers uit zeven Europese steden. Er werd gebruikt gemaakt van gegevens van het PASTA-project, wat staat voor Physical Activity trough Sustainable Transport Approaches. Dit project richt zich op het laten zien hoe het stimuleren van actieve mobiliteit bijdraagt aan de volksgezondheid.

Het onderzoek heeft onderzocht hoeveel energie een e-biker en een gewone fietser gebruikten in een bepaalde tijd. Deze energie is uitgedrukt in Metabolic Equivalent Task (METS). Uiteindelijk bleek dat de gewone fietsers gemiddeld 4.085 METS verbruikt hadden en de e-bikers gemiddeld 4.464 METS. E-bikers leggen over het algemeen ook grotere afstanden (gemiddeld 9,4 km) per fietstocht af dan een gewone fietser (gemiddeld 4,8 km), wat dit kan verklaren.

Wil jij weten hoeveel calorieën jij verbrandt met je fietstocht? Check het hier.

Auteur 
Bron 
  • Batavus
  • Calorieenverbranden.nl