dinsdag, 11 mei 2021

Geen hoger risico op sportblessures bij overgewicht

Kinderen en jongeren met overgewicht hebben een even hoge kans op sportblessures als jongeren met een gezond gewicht. Dat concludeert VeiligheidNL op basis van een onderzoek onder 3.846 respondenten.

Tussen 2006 en 2011 vulden kinderen, adolescenten en jong volwassenen van 4 tot en met 24 jaar enquêtes in. Hierin werd gevraagd wat hun BMI is, of zij een sportblessure hebben opgelopen en hoeveel uur zij totaal per jaar aan sport doen.

Sportende kinderen en jongeren met overgewicht blijken geen hoger risico te hebben op het oplopen van een sportblessure dan leeftijdsgenoten met een gezond gewicht. De cijfers werden gecorrigeerd voor het aantal uren dat er gesport werd, want  jongeren die meer sporten krijgen meer blessures.

Goed opbouwen
Sporten helpt tegen overgewicht en deze resultaten laten zien dat daarbij geen voorbehoud hoeft te worden gemaakt vanwege hogere kans op sportblessures. Het is wel belangrijk om het sporten goed op te bouwen en dat met goede begeleiding te doen. Weinig beweegervaring leidt namelijk tot een grotere kans op blessures.

VeiligheidNL voerde het onderzoek uit in samenwerking met het Erasmus MC. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

 

Bron(nen):