maandag, 8 augustus 2022

'Vertrouwen neemt toe met de leeftijd'

Er wordt nog wel eens gedacht dat mensen chagrijniger worden met de leeftijd, maar nieuw onderzoek toont het tegendeel. Oudere mensen lijken juist beter te zijn in vertrouwen en voelen zich gelukkiger.

"Wanneer we aan ouder worden denken, hebben we het vaak alleen maar over aftakeling en verlies", vertelt onderzoeker Claudia Haase van de Northwestern University. "Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat sommige dingen beter worden met de leeftijd. Uit ons onderzoek blijkt dat het vertrouwen toeneemt als we ouder worden. En mensen die meer vertrouwen hebben, zijn vaak gelukkiger."

Onderzoek

Voor het onderzoek keek Haase samen met haar collega's naar bijna 200.000 mensen in 83 verschillende landen. Ze vond daarbij een duidelijk verband tussen ouder worden en hogere mate van vertrouwen. De resultaten betroffen een periode van meer dan 30 jaar, dus dit verband lijkt zich niet te beperken tot een bepaalde generatie.

"Zowel bij generatie Y, generatie X als bij de babyboomers, neemt de mate van vertrouwen toe als mensen ouder worden", zegt Haase. "We weten dat oudere mensen eerder geneigd zijn om naar de positieve kant van iets te kijken. Daarbij lijkt het erop dat we als we ouder worden sneller het beste in andere mensen zien en kleine teleurstellingen sneller vergeven."

Kwetsbaar

Natuurlijk heeft een toename van vertrouwen ook een negatieve kant. Oudere mensen zijn hierdoor kwetsbaarder voor oplichters en fraudeurs. Volgens de onderzoekers wegen deze negatieve punten echter niet op tegen de voordelen. Er is een sterk verband tussen vertrouwen en welbevinden. Haase: "Onze resultaten suggereren dat vertrouwen een belangrijke bron is voor een succesvolle ontwikkeling tijdens het leven."

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science.

Bron(nen):
  • WebMD