'Apothekers verkopen ondanks tekort geneesmiddelen aan buitenland'

medicijnen
Getty Images

Apothekers in Nederland verkopen geneesmiddelen bestemd voor Nederlandse patiënten aan het buitenland. Zij doen dit, ondanks het al jaren groeiende medicijntekort in Nederland. Verzekeraar VGZ wil een onafhankelijk onderzoek naar deze verborgen handel, meldt Trouw. Daarnaast wil apothekersorganisatie KNMP het tekort onderzoeken.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd meldt, gevraagd naar export door apotheken: 'We hebben enkele signalen dat apotheken zonder groothandels- of fabrikantenvergunning geneesmiddelen verkopen'. De inspectie heeft geen aanwijzingen dat dit op grote schaal gebeurt. Het is onbekend in welke mate de export door apothekers bijdraagt aan medicijntekorten.

Zorgverzekeraar VGZ en apothekersorganisatie KNMP willen een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de medicijntekorten. VGZ stelt voor dat het onderzoek wordt gedaan door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het onderzoek staan de handelsstromen van groothandel en apothekers richting buitenland centraal. 

KNMP verbaasd over nieuws

Voorzitter Gerben Klein Nulent van apothekersorganisatie KNMP is verbaasd over dit nieuws: 'We herkennen ons niet in het beeld. Alleen bedrijven met een groothandelsvergunning mogen importeren en exporteren. Als het waar zou zijn dat medicatie wordt geëxporteerd ten tijde van een tekort, dan is dit echt verwerpelijk en immoreel. De Nederlandse patiënt is hiervan de dupe en het is een klap in het gezicht van meer dan 3.000 apothekers in Nederland die dagelijks met veel kunst- en vliegwerk de tekorten oplossen.'

Bron 
  • Trouw
  • ANP