Gratis spiraaltje na abortus vanaf volgend jaar

spiraal
Getty Images

Vrouwen die een abortus hebben ondergaan, kunnen vanaf januari 2020 in aanmerking komen voor een gratis spiraaltje. Dat maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid woensdag bekend.

Een woordvoerder van de minister heeft aan Nu.nl bevestigd dat het aan de abortusarts zal zijn om te bepalen of een vrouw in aanmerking komt voor het gratis spiraaltje. "Het gaat om een combinatie van meerdere factoren, die heel uiteenlopend kunnen zijn. Daarom laten we de inschatting aan de arts zelf. Zo geven we de abortusklinieken de ruimte om maatwerk te bieden."

De abortusarts kan besluiten dat vrouwen het spiraaltje vergoed kunnen krijgen als er reden is om aan te nemen dat de vrouw zelf niet voor anticonceptie kan zorgen, bijvoorbeeld door verslaving of psychische problemen. Het spiraaltje wordt direct na de abortus in de abortuskliniek geplaatst.

30.000 abortussen

In Nederland ondergaan jaarlijks ongeveer 30.000 vrouwen een abortus. Een derde daarvan ondergaat er niet één in haar leven, maar twee of drie. De maatregel is dan ook bedoeld om 'herhaalde abortus' te voorkomen.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Nu.nl
  • NOS