Inspectie roept bloeddrukmedicijnen terug

bloeddruk-meten
Getty Images

De gezondheidsinspectie gaat een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan terugroepen. De medicijnen zijn mogelijk vervuild met de stof NMBA, die waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) werd de chemische stof in 'een beperkt aantal partijen' van de medicijnen aangetroffen. Het gaat om geringe hoeveelheden van deze chemische stof die in losartan zijn gevonden. "De kans dat een patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is erg klein", aldus de inspectie.

Niet alle medicijnen met losartan terug

Overigens worden niet alle medicijnen met losartan teruggeroepen. Patiënten die verontreinigde medicijnen gebruiken worden hierover benaderd door hun apotheker. Zij kunnen hun medicijnen dan omruilen. De inspectie benadrukt dat patiënten niet uit zichzelf moeten stoppen met de medicijnen.

Irbesartan

De gezondheidsinspectie maakte ook bekend dat 'enkele partijen' van het bloeddrukmedicijn Irbesartan van de firma Focus Care Pharmaceuticals de kankerverwekkende stof NDEA bevatten. Deze medicijnen kwamen in 2017 op de markt, maar zijn al 'geruime tijd' niet meer verkrijgbaar in Nederland. "Daarom kunnen we ze niet meer terugroepen. Patiënten hoeven geen actie te ondernemen." In Irbesartan-producten die nu in Nederland op de markt zijn, zijn geen verontreinigingen aangetroffen.

Valsartan

Eind vorig jaar riep de gezondheidsinspectie vervuilde hartmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan terug. Ook toen werd de mogelijk kankerverwekkende stof NDEA in de middelen aangetroffen. Eerder vorig jaar vonden al twee terugroepacties plaats voor valsartan. Toen was het medicijn vervuild met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), die eveneens waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • ANP