Kennis over paracetamol schiet te kort

Getty Images

Een derde van de Nederlanders weet niet dat je paracetamol niet langer dan veertien dagen achtereen mag gebruiken. Dat blijkt uit een recente kennistest onder 3500 consumenten.

De kennistest werd uitgevoerd als vervolg op een voorlichtingscampagne die afgelopen najaar werd gehouden vanuit het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, het drogistenkeurmerk voor deskundig advies over zelfzorggeneesmiddelen in samenwerking met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Van de ondervraagden wist slechts een derde dat je paracetamol niet langer dan veertien dagen achtereen mag gebruiken zonder overleg met de huisarts. Uit eerder onderzoek door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) bleek ook al dat de kennis over pijnstillers tekort schiet: bij dat onderzoek wist meer dan de helft van de respondenten niet hoeveel paracetamol je per dag mag slikken of hoe lang je moet wachten tussen twee innames.

Ruim driekwart van de mensen wist niet hoeveel ibuprofen je mag slikken per dag. Meer dan de helft zou een hogere dosis slikken dan de aanbevolen dagelijkse dosering. Terwijl verkeerd gebruik vervelende klachten kan geven of in sommige gevallen schadelijk kan zijn.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD)